КОНДЬО и концерта на ANATHEMA

23 Ноември 2010
news page

Няколко дни след магията на първо метъл шоу в историята на зала ‘България’, наши слушатели ни обърнаха внимание на една леко кисела нотка в коментарите под новините за събитието в нашия сайт.

След паметно шоу, в което всичко се случва по най-добрия начин – чудесна група, която свири пред пламенна публика, изпълнила докрай красива зала + точен график = удовлетворение, киселяците предизвикват логичното усещане - “офф, какво има пак?”

Феновете на Тангра Мега Рок обаче заслужават светлина – затова си позволихме да проверим, какво се е случило.

Оказва се, че български музикален сайт не е могъл да скрие огорчението си, че не е получил безплатни пропуски за концерта, като твърди, че неговият успех се дължи на публикуваните от въпросния сайт обяви. И сега било настанало време да си потърси заслуженото.

Истината е, че радио Тангра Мега Рок, като основен и единствен организатор на първото посещение на ANATHEMA в България не е изпратило НИТО ЕДНО прес съобщение по повод този концерт!

Ако някой е публикувал нещо, си го е взимал сам и без позволение от сайта на радиото – www.radiotangra.com.

Причината за това е МНОГО ПРОСТА: През пролетта на тази година, печално известна родна концертна агенция обяви, че ще прави шоу на ANATHEMA в София. То (естествено) не се състоя, въпреки бурните реклами и анонси в много БГ медии. Този концерт на НМА нямаше как да се случи и това беше ясно и на малките деца.

Съответно Тангра Мега Рок не каза и една дума за него, защото ролята на една медия е да информира публиката, а не да я вкарва в схемата, като пуска подвежаща информация, само защото си прибира 200 - 300 лева за реклама – анонси, банери и така нататък.

Нещо повече, ние предупреждавахме “колегите” от много медии, че явлението “Русанов” продължава да се случва у нас, само защото има такива като тях, които не се свенят да му осигуряват трибуна, чрез която анонсира концерти и реализира някакви продажби.

Многократно цитирахме и случая Fear Factory 2006 и обяснението на самите музиканти по случая. Уви, у нас все още има някои, които, когато им плащат (и то трохи) – това е достатъчно да си затворят очите пред истината и продължават да работят, като бурма в машинката на лъжата. А когато балонът се спука – първи правят гръмки изявления, с които се разграничават от крадеца.        

За истинския концерт на ANATHEMA, съгласувано с мениджмънта на групата, решихме да не правим НИКАКВИ анонси извън системата на Тангра Мега Рок – радио + сайт. Изключение прави интервюто на Винсънт Кавана за безплатния културен гид ‘Програмата.’ Но там работи уважаваният журналист Никола Шахпазов, който пое ангажимента да пише и в качеството на външен автор в сайта на радиото за този концерт.

Причината? Какъв е смисълът от нови публикации в същите медии, след като само преди 6 месеца, те ги подведоха, че ще има концерт? За щастие, очевидно Тангра Мега Рок вдъхва достатъчно доверие и като концертен организатор и 21-вото ни шоу (в рамките на тези 4 години и половина история) се разпродаде с добра бързина. Не се наложи дори да се пускат в печат и разпространение планираните плакати за ANATHEMA, нито да се търсят ефектни прес съобщение. Публиката у нас чакаше ANATHEMA – ТМР й я дадохме. ANATHEMA също очакваха българската публика. Всички са доволни?

ANATHEMA CROWD

Не, Кондьо се чувства неловко, защото пак е останал в тъмнината на задните редове, а иска с лакти да си набута напред, под светлината на прожекторите. Дори и не дотам запознатите музикални журналисти знаят, че често на концерт, групата взима не само твърд хонорар, но и % от продадените билети. Съответно, мениджърите й договарят и следят за минимален брой публика без пари - хора с покани и акредитации само за представители на важни медии. 

С цървули по асфалт обаче трудно се ходи и Кондьо се препъва, залита. И всички му се смеят. Той е “истински” българин от най-добрата порода и мъти водата – праща директно послание на групата, в което изтъква, че е “най-големият и най-значим в страната”. Истински кмет на интернет попрището.

Групата естествено препраща писмото към своя домакин в България, с молба за превод, защото Кондьо е писал на приблизителен английски с гугъл транслейтър

Чашата на търпението прелива, когато не му отговаря лично директорът на радиото, а с него си позволява да общува някаква си секретарка. Точка! Българските филми от 80-те са препълнени с такива персонажи, никой няма особена нужда от още един.

ANATHEMA CROWD

В крайна сметка, не е толкова важно, кой какво мисли и говори за себе си, а какво прави. Всички ние в Тангра Мега Рок още веднъж благодарим на феновете, че бяхте вълшебна публика на ANATHEMA в зала ‘България’!
А лекият кисел момент ще бъде забравен след 10 минути - в тази силно анимационна седмица – както казва Гарфийлд - “Това е още една муха, сплескана на предното стъкло на моя живот!”    

Ние не сме Сапфир, Седефчо или Кондьо – ние сме Васил Върбанов, Чиката, Насо Русков, Мони Панчев, Стифф, Андро Владов, Мартин Дончев, Коко Стойнов, Сектор Ф и вие ни познавате!

Източник: radiotangra.com