NAPSTER се възражда във Великобритания

31 Януари 2012
news page

Сайтът, който преди години беше флагман на незаконния обмен на файлове, сега е пуснат отново във Великобритания и Европа, този път, като легална стрийминг услуга.

NAPSTER бе създаден през 1999 от Шон Фанинг, а през миналата година бе купен от платформата за музикален онлайн абонамент Rhapsody.

Новите собственици смениха името за операциите си в Щатите, но взеха решение да запазят марката Napster във Великобритания и Европа.

NAPSTER принудително прекрати дейността си през 2001, след като множество звукозаписни компании и групи заведоха дела срещу фирмата.

През 2003 се активира отново и се опита да си възвърне позициите, този път като услуга за даунлоуд в рамките на закона и премина през серия смени на собствеността. В момента отново изживява трансформация и се рекламира, като място, в което абонатите имат достъп до над 15 милиона песни.

"Придобиването на Napster и неговата база абонати във Великобритания и Германия ни дава идеални стартови позиции на европейския пазар." - споделя президентът на Rhapsody, Джон Ъруин

В момента Napster предлага 2 услуги - първата дава възможност, срещу месечен абонамент от 5 паунда, да слушате неограничено музика на домашния си компютър, а втората позволява на абонатите да ползват Napster на мобилни устройства срещу

Източник: nme.com