АХАТ - българският метъл култ!

27 Септември 2007
news page

Броят на датите от националното турне на Ахат през септември 2007 г. се стопи, но на кого му пука? На 27-и свириха в София. Приемам го като своеобразен реванш за турнето преди 1-2 години, когато свириха навсякъде другаде, но не и тук.

Преди “българските Maiden”, на сцената излязоха Boxer, които изненадаха приятно публиката. Това определено говори добре за тях, след като очакванията към бандата бяха точно... никакви. Накратко, Boxer свириха раздвижения си рок близо половин час, стегнато и с хубав звук.

Boxer 

Когато дойде ред за Ахат, зала “Универсиада” вече бе прилично пълна. Незаето от хора място имаше само вляво и вдясно от сцената. Пред самата нея всичко бе запълнено, както и трибуните. Човек се замисля в такъв момент, коя друга българска група би събрала толкова хора на свой концерт? Може би Хиподил... и това е.

Сетът на Ахат си беше очакваният - на практика, същите песни като през 2004 г. - “Брадвата”, “Огнени души”, “Дървото”, “Земя на слепци”, в която отново бе вместено клавишното соло на Тонто, и т.н. (виж сетлиста долу). То и няма какво друго да е - хората очакват от класическа банда да си свири класиките, а не някакви чекии, нали?

Ахат 

Както беше обещано, имаше и нова песен от предстоящия албум на квинтета. Парчето “Пролетно утро”, като оставим настрана най-не-метълското заглавие в историята на вселената, всъщност бе доста приятно и ми вдъхна големи надежди за предстоящия все някога нов студиен диск. От източни етно мотиви с тригласно пеене преливаше в доволна Sabbath-ска тежест. С една дума - яко!

След това продължиха задължителните класики “Походът”, “Девиз”, “Монолог” и вечната “Черната овца”, разбира се. Всичко това бе изпято едно към едно заедно с групата от над 1000-та присъстващи. Всички, дошли на концерта - от пъпчиви пубери до бащи, довели децата си, и деца, довели бащите си, пееха всяка една дума от култовите парчета.

Ахат 

И в такъв момент, не знам… Разбираш, че именно Ахат са си българският метъл култ. Добри, лоши, спрели във времето - това е! Нямаме друга банда, която да събере толкова хора на свой собствен концерт и да ги накара да изживеят така цялото шоу. Някак си спира да ти пука кой къде се е набутвал да подгрява на големи банди, без да е създал нищо ново вече близо 20 години...

Текст: Стефан Топузов / Тангра Мега Рок

Снимки: Ники Василев / Тангра Мега Рок

Още снимки ще откриете в ГАЛЕРИЯТА.

Сетлистът на Ахат в София.

Източник: