HAMMERFALL ни разковаха, SABATON също

10 Април 2009
news page

HAMMERFALL, Sabaton, Bloodbound
10.04.2009, София, зала ‘Универсиада’

Текст: Стефан Топузов, снимки: Ивайло Чилингирян - digitalartsbg.com


Петък следобед. От бира на бира, хеви метъл настроението набира все повече сила! Предстои ни да видим едно от наистина големите имена в жанра, все пак. Всички си обясняват един на друг "тия върнаха хеви метъла, копеле”, "аз едно време бях върл фен, няма как да пропусна” и прочее.

Пропускането на входа обаче става плачевно бавно. Човек от охраната отваря диалог с поизнервената публика и си измива ръцете с организаторите, които били настояли пропускането да става през две врати. "Ние искахме повече, ама..." Чуват се възторжени възгласи за майка му...

Веднъж влезнал вътре осъзнавам, че този епизод ми е коствал гледането на Bloodbound. Чаааак след края на лайфа един приятел, успял да влезне навреме, споделя, че били измели пода с всички последвали банди. Ами, като няма какво друго, вярваме...

Bloodbound

...За SABATON обаче виждам с очите си, че са машини. Пичовете забиват наред песни от ‘The Art of War’ пред вече пукащата се по шевовете зала, докато доста здравият фронтмен демонстрира заучено във фитнеса сценично поведение. Но нека да не се ебавам, защото сигурно може да ме счупи на две с една ръка.

SABATON давът впечатление, че искрено се кефят. Не пропускат след всяка песен да обясняват, как съвсем честно мислят, че това им е най-якият концерт в живота. Публиката се надъхва още повече от това и аплодира, крещи, пищи и пее все по-настървено. Така Sabaton и 3000 българи си подават топката и накрая не става ясно кой на кого се е накефил повече...

...Кулминацията на което е подробното описание на пътя към щанда с мърч от страна гореспоменатия фронтмен. Хехе!

SABATON

Следват 20-тина минути в които сцената бива пременена за хедлайнърите. Падат декори, махат се барабани и изведнъж тя се оказва двойно по-голяма.

Някъде около 10 на нея се качват Канс и компания и се започва мокрият хеви метъл сън на всяко (включително и пораснало, брадясало и пропило се) хлапе. Като чукове върху главите ни започват да падат класика след класика – ‘Punish And Enslave’, ‘Crimson Thunder’, ‘Legion’... Чуваме и пилотния сингъл от актуалния албум – ‘Any Means Necessary’. HAMMERFALL не взимат заложници!

Hammerfall

Пичовете се възползват от огромната сцена и през цялото време тичат насам натам, сменят си местата, скачат. Зад тях има раздвижен декор, но който се сменят всякакви подхождащи на музиката картини. Осветлението е уникално яко направено. Въобще шоуто е ЧУК отвсякъде. Впечатляващо е да се гледа.

Имаме и демонстрация на иснтриументални способности, от които ни падат челюсти. Канс после се шегува, че понеже е фронтмен не може да направи нещо подобно, но пък е готов да ни говори бързо 10 минути без да спира.

Някъде към 11:15 ни казват наужким ‘goodnight’ и докато си помислим ‘да, бе’, вече са обратно на сцената и риторично питат ‘Let the Hammer К’ВО?’ – ‘FAAAAAAAAALLLLL!!!!!’, изревава в хор три-хилядната тълпа. Има и втори бис, вече последен, очакваната ‘Hearths on Fire’. Велико!

Яахахахаха

Следват поклони, позиране с български флагове. Hammerfall също като колегите си от Sabaton изглеждат очаровани от случилото се. Sold out шоу, екзалтирана публика, протекъл по мед и масло лайф... какво му трябва повече на човек?

Ами, алчни сме. Искаме пак. Ето какво!

ГАЛЕРИЯ

Източник: