Умирахме от щастие - ХИПОДИЛ, КОНТРОЛ, РЕВЮ

22 Май 2009
news page

'ВЕДНЪЖ - ЗАВИНАГИ' - ХИПОДИЛ, КОНТРОЛ, РЕВЮ
22.05.2009, София, ‘Зимен дворец’

текст: Никола Шахпазов, снимки: Diamond_Adi

Знаехме, че този концерт има страховит заряд още когато преди два месеца тръгнаха първите слухове за него. В началото дори ни се струваше невъзможно – лайв реюниън на Хиподил и Контрол, при това заедно с Ревю и Милена? Получи се, при това беше по-шумно по-потно и еуфорично, отколкото си представяхме.

Рядко можем да видим такава суетня покрай концерт на български групи – още в 6 вечерта пространството около Зимния дворец бе претъпкано с дългокоси метъли, крещящи SLAYERRRRR, пънкове с червени гребени и тениски на The Exploited, скинове с идеологически татуировки и всякакви развеселени фенове, наливащи се с бира и пеещи ”Бий хлапето”.

Мно-го сме, сил-ни сме!

Изразът е адски е клиширан, но това наистина е среща на поколенията – докато си поръчвам поредната водка някакъв човек ми разказва за концерта на Контрол през 1988 във Враца (когато свалили бандата от сцената по някаква причина), а наблизо има ентусиасти на не повече от 19 години, за които това може би е първата и последна възможност да видят Кольо Гилъна и компания.

Добре дошли

Проправяме си път през множеството точно навреме, за да хванем 'Шарената сянка' на РЕВЮ, посрещната със страховит шум от събралите се 6 хиляди – по дяволите, този рев напомня на концерт на Iron Maiden!!! Милена и Васо Гюров се чувстват отлично в тази обстановка и не го крият – затова засилват към нас и '1968', и 'Закуска', а малко преди 'Чичо' отбелязват рождения ден на Димитър Воев, лека му пръст. Има и 'Директор на водопад' – няма как да минем без него, преди да посрещнем Гилъна.

КОНТРОЛ пък се появяват неочаквано бързо, а хората търчат директно от опашките с бира към пространството пред сцената. И въпреки че в подобна вечер е ужасно трудно да се поставят акценти, Контрол се оказват НАЙ-ШУМНИЯТ АКЦЕНТ в този троен концерт. Трудно ни е да повярваме, че от 4 години не са свирили заедно – посрещаме и ги изпращаме с аплодисменти, при това напълно заслужени. Дали защото наистина е възможно никога повече да не ги видим в този състав, крещим пеем и скачаме като за последно на 'Жива да не бях', 'Олеле, колко съм пиян' и припяваме дружно ”ой-ой-ой” на 'Seek and Destoy'.

А тази песен е за гостите от Симитли

Дори не вярваме, че след цялото пого и пот около Контрол, ще имаме сили за включването на ХИПОДИЛ. Но няма как просто да стоим спокойно, когато пред нас забиват в логична последователност 'Момичето', 'Жената' и 'Бабата'.

Светльо Витков раздава ритници във въздуха и пее като звяр, а колко е хубаво отново да видим на сцената и Пешо, и Басистче, и Лъчо. Има много от добрия стар агро-алко-порно-пънк плюс едно-две от по-новите неща – викаме, викаме и дори още викаме и на 'Скакауец', и на 'Д’ска'.

Здравейте приятели!

Докато си поемаме дъх извън залата стигаме до неминуемото сравнение на този концерт с тройната комбинация Ревю, Ъпсурт и Хиподил през 2006. Тогава си мислехме, че едва ли ще видим по-натъпкан и бомбастичен български концерт. Е, не бяхме прави!

ГАЛЕРИЯ

Източник: