IN FLAMES - Бьорн Гелоте

16 Март 2009
news page
За децата, проблемите с алкохола, нелегалния даунлоуд и за България

In Flames са супер яки.  На 29-ти март, те ще свирят за първи път в София! Говорим с техния китарист, специално по случая.

едно интервю на Васил Върбанов

ОЧЕВИДНАТА ПРИЧИНА ДА ГОВОРИМ С ТЕБ СЕГА Е ПРЕДСТОЯЩИЯТ ВИ КОНЦЕРТ В СОФИЯ. ТОВА ЩЕ БЪДЕ ВТОРОТО ВИ ИДВАНЕ ТУК. СПОМНЯТЕ ЛИ СИ ПРЕДИШНИЯ ВИ КОНЦЕРТ В БЪЛГАРИЯ?

Нека да помисля. Свирихме на един фестивал, нали?

ДА, ЗАЕДНО СЪС SLAYER.

Да, беше на нещо, като фестивал, нали? Наистина много яко - имаше доста хора. Странното е, че всъщност не беше точно фестивал, защото отвориха вратите, точно когато започнахме да свирим. Но имаше много хора и добре си спомням, че мястото беше много красиво.

ВИЕ СТЕ БАНДА ОТ ДОСТА ГОДИНИ И ВЕЧЕ ИМАТЕ 9 АЛБУМА В ДИСКОГРАФИЯТА СИ. НАПОСЛЕДЪК ПОЛУЧАВАТЕ ПОВЕЧЕ НАГРАДИ ОТ ПРЕДИ. ДО КАКВА СТЕПЕН ТОЗИ ФАКТ ВИ МОТИВИРА, ЗА ДА ПРАВИТЕ ТОВА, КОЕТО ПРАВИТЕ?

Наградите не са нещо, което ни служи за мотивация. Но това, за което са полезни, е, че помагат да разбереш какво мислят хората за това, което правиш. Не мисля, че има кой знае каква тежест, защото един ден си известен, а на следващия не си. Никога не сме се интересували от това, така че не ми пука. Но, ако хората са тези, които гласуват за нещо, тогава има смисъл. Така получаваш проба от мнението на всички за това дали правиш нещата добре или зле. Не променя нещо, но е полезно да се знае.

ТОЕСТ, В ЕДИН СВЯТ, КЪДЕТО ПРОДАЖБИТЕ НА АЛБУМИ НЕ СА ТОВА, КОЕТО БЯХА - НАГРАДИТЕ, ГЛАСУВАНИ ОТ ПУБЛИКАТА, СА ЕДИНСТВЕНИЯТ НАЧИН ЗА ДОСТОВЕРНА ОБРАТНА ВРЪЗКА?

Да, точно това се опитвам да кажа. Има два начина, за да преценяваш нещата днес, когато почти никой не купува албуми. Едното е когато хората гласуват и избират между различни банди. Другото е посещаемостта на концертите. Това е другият достоверен начин да разбереш дали хората харесват бандата ти.

Jesper

Йеспер

ПРЕДИ НЯКОЛКО СЕДМИЦИ РАЗБРАХМЕ, ЧЕ ДРУГИЯТ ВИ КИТАРИСТ – ЙЕСПЕР СТРЬОМБЛАД, Е СТАНАЛ ПРИЧИНА ДА ОТМЕНИТЕ НЯКОЛКО ДАТИ ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ, ЗАЩОТО Е ВЛЯЗЪЛ В КЛИНИКА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА АЛКОХОЛИЦИ. НАИСТИНА ЛИ ПОЛОЖЕНИЕТО БЕШЕ ТОЛКОВА СЕРИОЗНО?

Ами, както с всеки проблем от този вид. Това не е нещо, за което ти се иска да говориш с всеки, защото е от типа неща, от който в известен смисъл се срамуваш, но ние сме изправени пред него от много, много години.

Ситуация е много деликатна, защото не можеш да накараш насила човека да отиде на лекар. Трябва да изчакаш той сам да го разбере. В нашия случай, в един момент на него (Йеспер) вече много му се събра и направо се срина. Тогава сам осъзна, че собственото му тяло му казва “това беше”. Разбра, че е време да предприеме лечение, да се заключи за две седмици и да се погрижи за себе си.

И това е единственият начин - той сам да се събуди. Беше трудно за самия него да разбере какво става, но сега когато го направи, той работи по въпроса. Ще отнеме време, но ние знаем, че ще се справи. А в същия момент и на Петер (Иверс) му се роди дете. Тоест, двама членове от In Flames липсваха. И нямаше да е честно нито за бандата да се опитва да нагласи нещата да звучат като In Flames без тях, нито за хората, които са платили да ни гледат.

ЙЕСПЕР БИ ТРЯБВАЛО ДА Е НАЙ-ДОБРИЯТ ТИ ПРИЯТЕЛ В БАНДАТА. ВИЕ ДВАМАТА, СТЕ ЗАПОЧНАЛИ ДА СВИРИТЕ – ТОЙ НА КИТАРА, А ТИ ВСЪЩНОСТ НА БАРАБАНИ...

Да, така започна всичко. Моят братовчед беше стар приятел от детството на Йеспер. Бяхме много близки с братовчед ми тогава, но минаха години. Та, In Flames си стърсеха барабанист, защото тогава Йеспер свиреше на барабани и явно е бил по-зле дори и от мен, когато се опитвам да свиря на барабани. Тогава това предлагаха и аз се навих. Аз слушах доста рок и хард рок, а те свиреха дет метъл, така че ми беше доста интересно как стоят нещата. И след това всички станахме най-добри приятели.

Всички сме доста гъсти. Знаете как е – живееш с някой 15 години и накрая ставате като семейство. Но за мен  Йеспер е нещо специално. Ние започнахме всичко, познавахме се от най-отдавна и писахме всичката музика заедно. Преживяхме доста неща заедно, така че - да, най-добрият приятел ми е. И затова ме заболя толкова, че не можехме да направим нищо за проблема му преди това. Но, както казах, не можеш да насилиш някго да се оправи.

СПОМЕНА, ЧЕ СТЕ КАТО СЕМЕЙСТВО И ЧЕ НА ПЕТЕР МУ СЕ Е РОДИЛО ДЕТЕ. САМИЯТ ТИ ИМАШ ДВЕ ДЕЦА...

Да, две дъщери. Ще стане страшно, когато пораснат. Дори сега вече са красиви.

РЕВНУВАШ ЛИ ГИ ВЕЧЕ?

Не, още са твърде малки. Но като пораснат, ще съм един от онези бащи, които седят на терасата с пушка в ръка и чакат да се приберат у дома. Също така – никакви гаджета преди да навършат 35 и така нататък.

ДО КАКВА СТЕПЕН ТОВА, ЧЕ ИМАШ ДЕЦА ПРОМЕНИ ЖИВОТА ТИ? ЗА ЛИЧНИЯ ТИ ЖИВОТ – ЯСНО, ЧЕ Е ИМАЛО ДРАМАТИЧНИ ПРОМЕНИ, ОСОБЕНО ЩО СЕ ОТНАСЯ ДО ЕЖЕДНЕВНИЯ ТИ ГРАФИК. ЗНАМ, ЗАЩОТО И АЗ ИМАМ ДВЕ МОМЧЕТА И НАИСТИНА Е ГОЛЯМ ШОК В СИСТЕМАТА. ОБАЧЕ ДО КАКВА СТЕПЕН СЕ ПРОМЕНИ МИСЛЕНЕТО ТИ КАТО МЕТЪЛ?

В музикално отношение не се промени нищо. Ние сме това, което сме, и това можем да правим. Аз само това мога да правя, горе-долу като хората. Но се промениха някои други неща. Сега сме много по-практични. Определени периоди и отделни дати вече са много по-важни за нас. Преди имаше време, когато свирихме където и когато и да е. Но сега е различно. Имаш си някой, който наистина зависи от теб и някой, от когото и ти зависиш до голяма степен. Аз опитвам да водя и децата по турнета малко, да попътуват. Забавно е за нея, за по-голямата, да разгледа света. Малката не толкова, защото нищо не е видяла. Водил съм Алва, по голямата ми дъщеря, и в САЩ, Испания, Франция, Англия... по малките сцени, където наистина може да се забавлява. Но за нас е различно – не можем да излизаме и да се напиваме всяка вечер.

И това ме връща към проблема на Йеспер – това е едно от нещата, които са различни за него и заради които имаше този проблем – за него турнетата така и не свършиха.

Bjorn

А ДЕЦАТА ТИ СЛУШАТ ЛИ ВЕЧЕ МУЗИКА?

Да, но за съжаление, не метъл. Но има време, де. Харесват им отделни песни. Знаете, когато има приятен бийт, децата стават и започват да танцуват. Но още не са открили по-техничната страна на метъла.

ЗАПОЧНА ДА ГОВОРИШ ЗА НЕЩА КАТО ПРОДАЖБИ НА АЛБУМИ И СВАЛЯНЕ НА ПЕСНИ ОТ ИНТЕРНЕТ. ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ МЕСЕЦИ СЛУЧАЯ С ВАШИТЕ СЪНАРОДНИЦИ ОТ PIRATE BAY БЕШЕ ДОСТА НАШУМЯЛ. КАКВО Е ТВОЕТО МНЕНИЕ ПО ТЕМАТА?

Това е монета с две страни. Аз не одобрявам незаконното сваляне на музика, защото това би означавало сам да се прострелям в крака. Но от друга страна, не казвам, че незаконният даунлоуд е ОК, но мисля, че звукозаписните компании бяха доста бавни в нагаждането си към еволюцията на музикалната индустрия. Защото дисковете като носител и цялата тази масивна звукозаписна индустрия с лейбълите и всичко, е много остаряла.

На хората не им е интересна вече. Те искат лесен достъп до песните, бързо и евтино. Не знам обаче за безплатно. Може и да звуча наивно, но мисля, че ако се сложи справедлива цена на един диск, или на един платен даунлоуд, хората ще дават пари. Сега отнема доста усилия да свалиш легално една песен. Да купиш диск е скъпо, а да свалиш една песен от iTunes отнема доста време с всичките регистрации на акаунти и прочие. Но мисля, че на доста банди, които са от нашето ниво и свирят такава музика, всъщност това им е от полза.

Защото няма доста хора, които ще отидат в музикален магазин и като го няма албумът ни, ще си го поръчат да им се донесе вкъщи. Повечето хора, като не го намерят веднага, го заебават и просто търсят следващото нещо. 

Тоест, с безплатните даунлоуди хората могат да чуят за нас. И после, надявам се, когато отидат на концерт и им хареса какво чуват, може после да си купят и диск после. Но пък за големите лейбъли и големите артисти, като Мадона например, които разчитат на сингли, е зле. Това наистина може да удари приходите им.

права Тангра Мега Рок

Източник: