Плочата с ПОДПИС на ДЖОН ЛЕНЪН за неговия УБИЕЦ на ТЪРГ

11 Декември 2012
news page

Албумът, върху която ДЖОН ЛЕНЪН дава автограф за своя убиец МАРК ЧАПМЪН ще бъде продадена на търг.

Легендарният музикант се подписва върху двойната плоча с 'Double Fantasy' на 8 декември 1980 само няколко часа преди да бъде застрелян пред входа на жилището си.

Плочата е използвана в съда, като веществено доказателство срещу ЧАПМЪН, който по-рано тази година получи за 7-ми път отказ за освобождаване под гаранция.

БОБ ЗАФИЯН, говорител на аукциона Moments In Time коментира пред списание NME:
 
Вълнуваме се неимоверно много, че ще изкараме на пазара нещо, с толкова голяма историческа стойност. Никога досега в ръцете ми не е попадало нещо толкова значимо. С него вървят и полицейски доклади, документи за пръстови отпечатъци, писма от адвокати и така нататък.”

Плочата се продава за първи път на търг през 2003, като наддаването се печели от анонимен участник в търга, който достига сумата от 525 000 долара.986
Още през 1986, ЧАПМЪН пише от затвора писмо до водещите организатори на търгове в Щатите, в което изтъква потенциала на албума:

На 8 декември 1980, аз застрелях ДЖОН ЛЕНЪН. Малко преди това, по-рано следобеда, поисках от него автограф върху албума му 'Double Fantasy'. Той се съгласи и дори написа датата: 1980. След това, аз скрих плочата зад будката на портиера, където бе открита след като ме арестуваха.

В продължение на години и чрез двама адвокати правих многократни и неуспешни опити да си върня плочата. Искам да я продам на търг и да даря парите за благотворителност за деца. Това е най-малкото, което мога да направя. Има ли изобщо начин да се оцени значението на предмет като този?

Не е ясно, какъв отговор е получил ЧАПМЪН.

 

Източник: classicrockmagazine.com