MTV EXIT 2006 концерт срещу трафика на хора в София

22 Август 2006
news page
НАЙ-ИЗВЕСТНАТА МУЗИКАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ В СВЕТА MTV ОБЕДИНЯВА ФИЛМОВИ И МУЗИКАЛНИ ЗВЕЗДИ ОКОЛО ЕДНА ОБЩА ИНИЦИАТИВА.

Европейското турне MTV EXIT 2006 за превенция на трафика на хора за първи път включва и България.

Кампанията MTV EXIT срещу трафика на хора на световния музикален гигант MTV и фондацията на MTV Europe включва и специални програми, представени от Анджелина Джоли, Гавин Росдейл, Хелена Кристенсен и Хаулин Пеле от Хайвс

MTV EXIT Да спрем експлоатацията и трафика на хора (End Exploitation and Trafficking) е мултимедийна кампания срещу трафика на жени с цел сексуална експлоатация. Кампанията EXIT (в превод „изход”) е стартирана официално през юни 2004 г. от музикалния гигант MTV в партньорство с Шведската агенция за развитие на международното сътрудничество Sida (Swedish International Development Cooperation Agency) и сега за първи път обхваща и България като държава с висок брой рискови групи. Инициативата е подкрепена от Светослав Спасов – Председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта към Народното събрание.

Трафикът на хора е търговия с човешки същества - престъпниците използват жертвите си, за да печелят пари. Те заставят хората да проституират, да просят или да работят. Всяка година в Европа жертви на трафик стават около 200 000 души, повечето от които са жени и момичета, заставени да проституират. Трафикът на човешки същества е криминална дейност, в която международната организирана престъпност набира все повече сила поради малкия риск от наказателно преследване. Трафикът на хора вече се среща толкова често, че се е превърнал в третата най-доходна престъпна дейност в световен мащаб след търговията с наркотици и трафика на оръжия. Ефективното противодействие срещу международния трафик на хора, и по-специално на жени и деца включва не само санкционирането на трафикантите, но и защитаването на жертвите и техните международно признати човешки права. За целта е нужно да се насочи общественото внимание към проблема като се ангажират медиите и се увеличи нивото на информираност на обществото.

Европейското турне MTV EXIT цели да повиши образоваността и информираността на младежта по отношение на проблема с трафика на хора. Идеята е чрез организиране на музикални събития да се привлекат младите хора, които са основната аудитория на MTV и съставляват една от най-уязвимите рискови групи. За целта на въпросните събития се разпространяват безплатни материали, съдържащи информация за рисковете да станете жертва на подобно престъпление и как можем да ги избегнем.

У нас MTV EXIT ще се състои на 29-ти август в София под формата на двойно парти – вечерно в Южния парк от 17.00 до 22.30 и нощно в клуб „Блек бокс” от 11.00 ч. За партито специално от Великобритания пристигат Иън Браун заедно с групата си за изпълнение на живо и хип-хоп ъндърграунд легендите Herbalizer и Scratch Perverts, подкрепени от култовата българска група Нова генерация, Cigaretta и Остава, както и от млади DJ-и като Ogonek и Cooh, Mad Bear, Kink feat. Rachel Row и бийтбоксъра Red One. За визуалните ефекти ще се погрижат британските VJ-ите Microchunk.   


MTV EXIT в България  се организира със специалното съдействие на ePay.bg®.Събитието е подкрепено от неправителствените организации Либерален политологичен институт, „Асоциация Анимус” и Кеър България.


За повече информация посетете www.mtvexit.org

Източник: