Идентифицираха мистериозния човек на корицата на LED ZEPPELIN IV

08 Ноември 2023
news page

Днес, точно 52 години след излизането на емблематичният четвърти албум на LED ZEPPELIN на 8 ноември 1971, беше разкрита самоличносттта на мистериозния персонаж на корицата.

Десетилетия наред натовареният със съчки прегърбен мъж, наричан от феновете „Отшелникът“, беше обект на трескави предположения и роди много митове.

Твърди се, че РОБЪРТ ПЛАНТ бил намерил картината в магазин за втора ръка в Рединг, докато отивал към звукозаписното студио, но така и не ставаше ясно какъв е този старец.

Някои твърдяха, че ставало дума за известния ловец на змии, Хенри Милс, живял през викторианската епоха в Ню Форест във Хемпшиър, но ДЖИМИ ПЕЙДЖ загадъчно намекваше, че изображението е на Джордж Пикингил – човека, който първи въвежда Алистър Кроули в окултизма. Все пак, верен на своя стил, китаристът отказваше да предостави повече подробности.

Сега мистерията най-после е разгадана, след като оригиналната снимка била открита в стар албум от историка Брайън Едуардс.

Той работел по предстояща изложба в регионалния музей Уилтшър, когато случайно се натъкнал на снимката и като голям фен на ZЕPPELIN, незабавно разбрал какво държи в ръцете си.

Допълнителни проучвания установили, че зад камерата е стоял учителят по фотография Ърнест Хауърд Фармър (1856-1944), докато прегърбената фигура по всяка вероятност е занаятчията Лот Лонг (1823-1893) – майстор на сламени покриви от малкия град Мър в югозападен Уилтшър.

Снимката ще бъде включена в изложбата 'Wiltshire Thatcher: a Photographic Journey through Victorian Wessex', чието официално откриване в музея е планирано през пролетта на 2024. 

 

 

Източник: loudersound.com