PINK FLOYD продадоха правата на своята музика за 400 милиона

03 Октомври 2024
news page

След някоко години на слухове и преговори, сега вече е потвърдено, че PINK FLOYD са се съгласили да продадат правата на своите вукозаписи на Sony Music.

Според Financial Times, сумата е приблизително 400 милиона долара.

 
Основна причина перговорите да продължат с години били вечните несъгласия между двамата основни автори в групата - ДЕЙВД ГИЛМОР и ПИНК ФЛОЙД, към които свои нюанси внасяли и барабанистът НИК МЕЙСЪН и наследниците на РИЧАРД РАЙТ, както и тези на един от основателите - РОДЖЪР БАРЕТТ-СИД.
 
Гигантът Sony е успял да откупи само правата върху записите, но не и индивидуалните авторските права на песните, както и правата върху марката 'Pink FLoyd' и съотвентните официални сувенири и театрални и сценични адаптации. В противен случай, сумата би била многократно по-голяма.

За сравнение, преди 2 години, когато звукозаписните гиганти започнаха кампания по изкупуване на правата от най-популярните музиканти - БРУС СПРИНГСТИЙН продаде своя каталог за 500 милиона, ZZ TOP за 50, a MOTLEY CRUE за около 150 милиона.    

Каталогът на PINK FLOYD е един от най-ценните, най-малкото защото албумът 'The Dark Side Of The Moon' е все така в ТОП 3 на най-продаваните в историята.

Източник: bravewords.com