Васил Върбанов за концерта на MOLOTOV в петък вечер!

14 Април 2008
news page

Много гореща петък вечер и силно наелектризиран уийкенд в графа коментари в нашия уебсайт.

След всеки концерт в БГ е така. Първото нещо, за което се говори е ЗВУКА. Хората, които не са били на шоуто, когато се чуят с някой от тези, които са били, първо ги питат : “как беше звукът” и второ „колко хора имаше”.

За звука,  публиката никога не е единна в мнението си. Защото възприемането му е доста субективно.
Този път темата „звука„ е по-интензивна отколкото при предшните 8 концерта организирани от нас.

Започвам директно с пояснения, после евентулано ще добавя лични коментари и усещания. Ще се постарая да използвам максимално кратки изречения:
- Сключваме договор с великолепните Молотов за шоу в София!
- Още докато водим преговорите с тях, се разбираме с BFC  и Светльо, че ги искаме и тях за рождения ден.
- За техническо подсигуряване и осъществяване на  шоуто, отправна точка естествено е техническият райдър на великолепните Molotov…Той е доста сложен, както може да се очаква от група на това ниво.
- Предвид факта, че идват от Мексико спец за този концерт в София (шоуто в Мадрид се появи допълнително и не е от значение) е ясно, че групата не може да донесе нищо особено освен някои части беклайн, както и инструменти, и ефекти, а барабанистът носи само чинели. Всичко останало се осигурява от местния организатор, в случая ние, но само съобразно изключително прецизния технически райдър на Молотов.
- технически райдър =  спецификации и изисквания за сцена, звук, осветление, спомагателни устройства и така нататък.
- Обмисляме различни въможни варианти за това техническо осъществяване и се свързвмае с някои от тях, на базата на вече придобития опит от 8 концерта на радиото.
- В крайна сметка се спираме на офертата на Joker Rental, (подразделение на Joker Media), не само поради натрупания им сериозен опит в осъществяването на концертите в Каварна и София, но и поради добре свършената от тях работа по организирания от нас през ноември фестивал 20 Години Nuclear Blast .
- Избираме тяхната оферта и поради факта, че те имат всичко и „марково”, Получихме и някои оферти от типа „сбирщайн”, което всъщност е разбираемо, при положение, че райдърът на групата е специфичен.
- Джокер изпълняват райдъра на Molotov с апаратура от най-високо ниво, като ние само добавяме към беклайна специално поискан от групата и нает допълнително от нас Marshall (усилвател и глава) за бас, вместо широко използваните Ampeg.
- След като не успяхме да намерим изискваната от барабаниста 26 инчова каса, (в БГ наистина има една такава, но тя всъщност е пригодена от симфоничен оркестров барабан, има и една пака такава при това 28 инчова), групата няма проблем и с 24 инчова. Това не е каприз, просто с такава си свири – ако нямаме – ОК – no problem. Това така или иначе няма особено значение за това, за което говорим сега.
- Известно е, че зала „Христо Ботев” крие ЗВУКОВИ рискове, но всички спортни зали в БГ са така. А това определено не е концерт за зала 1 на НДК. Още по-малко за зала “България”.
- И въпреки всичко всичко до този момент върви ОК!

- Не пестим пари, защото знаем, че това е основата и не бихме спестили пари от звука. Ако примерно (НИКОГА НЕ ДАЙ БОЖЕ ДА НИ СЕ СЛУЧВА) сме зверски притиснати финансово (да кажем поради ниски продажби, какъвто не е случаят с този концерт) бих евентуално орязал осветлението, но не и звука. Въпреки, че няма как, защото ако всичко не е според изискванията на групата, тя просто не би излязла на сцената. И да не мислите, че ще прецакам ТОЧНО групата на моя най-добър приятел Насо??? Или пък Светката и Венци, с които сме също приятели от години? 

....Тоест дотук имаме превъзходна апаратура и то посочена от самата група. Всичко става още по-добре, защото Молотов пристигат в София общо 10 души – 4 музиканти + 6 екип. Тези 6-мата очевидно не са за да носят куфарите, а се занимават със звука и светлината (5-ма) и един, така нареченият тур мениджър, който е Шефа на всичко и следи договорът да се изпълнява.

Molotov са изключително пунктуални и започват и осъществяват саунд чека, абсолютно според програмата. Следват чековете на другите групи. Там се появяват проблеми. Концертът започва.

При The Dubious е лесно, защото те са доста синт и нямат живи инструменти. При babyface clan не звучи добре, при светльо е малко по-добре.

Следват Molotov - изключително нафукан звук в началото, зверски силно. След второто парче се оправя и започва постепено и да се изчиства.

Тук звукът на Молотов става ДОБЪР! Лично според мен пак е малко по-силен, но това явно е концепция на групата. Саундът се прави само и единствено от екипа на групата.

 Да не мислите, че група от ранга на МОЛОТОВ ще позволи на който и да било български звуков груйо да се доближи по какъвто и да е начин до техния звук?

Джон Фернандез прави звука, пред него Фулвио Мартинез управлява осветлението.  На сцената има още двама на мониторния пулт. Всички те работят това за групата от години!

След концерта говорихме около 40 минути с Джон - той каза, че залата е била голямо предизвикателство.

Между другото да не си мислите, че саундът се прави просто хей така на ухо. Те си свирят а той каквото чуе и коригира? Не, още на саунд чека - саундмейкърът отваря лаптоп, пуска тестов звук и започва да категоризира залата. И съобразно спецификата на мястото, софтуер предлага варианти за настройки, като саундмейкърът избира най-подходящият за своята група с която работи от повече от 10 години.

След шоуто групата и целият екип са много доволни. Тук е моментът да подчертая, че самолетните билети от Мексико и обратно се плащат от нас, отделно от хонорара на групата. Единичната цена е около 2000 евро, тоест сметнете, колко важни са били и на колко възлиза пирсъствието на 4 ма души екип за звук и светлина на Molotov. Така че не сме орязали ами сме инвестирали доста в звука на тази превъзходна група. 

Според мен един от проблемите дойде от това, че увлечени от силата на саунда на Молотов на саундчека, озвучителите искаха да държат силен звука и на БГ групата. Само че се оказа, че мексиканският саунд мейкър е по-подготвен и може да си го позволи.

Жалко, че българските групи обикновено нямат собствен саунд екип, който да се грижи за тях, както Джон и другите се грижат за Молотов. Това не е критика, а семпла констатация. Но аз не мога да променя това!

И все пак, къде е обяснението за слабото качество на звука на моменти? Логичен въпрос, въпреки, че направихме всичко. Очевидно сериозният ремонт на залата (забелязахте ли, че изглежда доста различно) са влошили нещата от гледна точка на саунд.  Първото нещо тази сутрин естествено е да започнем проучвания и консултации как да постъпим с концерта на Ministry!

Звукът е нещо адски важно естествено, но също толкова важно е и общото усещане. Усещане за купон. А затова са адски важни и много детайли. За мен по-важно какво е общото усещане на хората ...лесно ли е влизането в залата, закъснява ли концертът.., има ли удачен гардероб, охраната адекватна ли е...какво става с тоалетните. Затова е ясно, че не ми е никак приятно от факта, че има и недоволни от това изживяване. Съжалявам, направихме всичко, което зависи от нас.

Жалко и за това, че увлечени в оценяване на звука, някои  пропуснаха и част от посланията на самите Молотов, като развяването на фанелки с надпис "Свобода за тибет"! Или фантастичното танцуване на Мацките от публиката на сцената?

Но все пак купон се получи и това го доказват всички скачащи и танцуващи и то с широки усмивки. 

А за слуховете, че съм пребил някакъв чичак на входа, естествено НЕ Е ВЯРНО. Дори не става дума за припознаване, защото проверихме при охраната и при момчетата, които късаха билетите и съответно стояха на входа през цялото време. Те изумени отрекоха да е имало такива инциденти.

Благодаря на всички в Тангра, затова че бачкахме за този концерт от ноември и докарахме великолепните Молотов от другия край на света!.

Благодаря ви на всички, че дойдохте на нашия рожден ден!  

Васил

Източник: