FENDER губи дело за авторско право

02 Април 2009
news page

Производителят на китари Fender загуби делото, чрез което се опитваше да превърне в запазена марка (за територията на САЩ), формите на моделите Stratocaster, Telecaster и Precision. В миналото подобни искове бяха отхвърлени и от комисии във Великобритания и Европа.

В най-новото дело, Fender обвини Stuart Spector Designs, US Music Corporation, ESP Guitars, Sadowsky Guitars, Lakland Musical Instruments, Peavey Electronics, Warmoth Guitar Products, Schecter Guitar Research, Майкъл Тобайъс и други в нарушаване неприкосновеността на дизайните на класическите Fender модели.

Американската Комисия по Запазени Марки към Патентовото Ведомство, обаче, каза следното: "Fender имат предвид "култовия" статут, който тези китари и формите им имат в американската популярна култура. Въпреки това, ние трябва да разрешим един много деликатен въпрос, а именно дали консуматорът вижда тези двуизмерни очертания, изобразени в рисунките, като символи на предполагаем оригинален източник."

Делото продължи цели пет години и включваше над 20 000 страници с доказателства за това, как множество компании са продавали и продават китари с формите, които Fender иска да узакони като своя запазена марка.

В изявлението на Комисията се казва също: "Доказателствата убедително демонстрират най-вече това, че тези съчетания на форми са толкова често срещани в индустрията, че не е възможно да бъде посочен оригиналният източник.

Всъщност, в случая с тялото на Stratocaster, формата е толкова широко разпространена, че в речниците изображението й е използвано за илюстриране на термина "електрическа китара" като цяло."

Източник: www.musicradar.com