4 ГОДИНИ ТАНГРА МР - Ураганът THE EXPLOITED помете София

08 Април 2010
news page

4 ГОДИНИ ТАНГРА МЕГА РОК
THE EXPLOITED, LAST HOPE, БИЧЕТО, A-MORAL
08.04.2010, София, клуб 'Blue Box'
текст: Георги Бакърджиев & Ясен Петров, снимки: Елена Ненкова 

УРАГАНЪТ УОТИ & CO. ПОМЕТЕ СОФИЯ!

Те са като природно бедствие! Още при разгласяването на новината, че има опасност от нов десант на THE EXPLOITED в София, много български граждани и селяни вероятно са започнали да планират, как в деня на пристигане на лудата банда ще трябва да се заключат в сутерена със суха храна и вода за поне 2 дни. Мислиш ли?

Хайде, хайде! Но нали ‘Barmy Army’ означава ТОЧНО ТОВА! (‘Barmy’ е шотландската дума за ‘луд’, ‘откачен’). 

Братче, аре ти да се обадиш на летището, защото мен няма да ме разберат!” – не крие своите преимущества лидерът Уоти, когато два часа преди самото шоу, инструментите на групата все още не са пристигнали, загубени на лондонското ‘Хийтроу’ предишния ден.

Защо бе...” – дипломатично репликира Н.Русков – “Много добре си говориш...”

Аха, точно. Разбират ме двама от сто.” – хили се широко Уоти.

Езиковият експерт на Тангра Мега Рок всъщност е предупредил художествения съвет на радиото на последната оперативна среща преди началото на войната:

Имайте предвид, че ако не му разбирам нещо, ще го карам да повтори, а не като идиот да му се усмихвам: “браво, супер” и да го тупам по рамото, а той всъщност да ми е казал: “Мама умря снощи.””

SOFIA AIRPORT
Летище 'София', сряда 7 април, 21:54 БГ време

Голямото тупане по раменете обаче е неизбежно, защото двете страни се познават чудесно и след светкавичната констатация още при слизането от самолета, че инструментариумът е останал някъде на Острова и трескаво попълване на съответната бланка на бюро ‘изгубен багаж’, музиканти и радио сядат да полеят щастливата си нова среща. Някои са толкова въодушевени, че дори се тупат по носа.

Уоти вее недопечен телешки стек към свенливата сервитьорка и моли да го върнат за малко върху огъня, а брат му Уили се възмущава шумно, защото е тотален вегетарианец. Кучешките му зъби обаче не изглеждат особено притъпени и ги оголва в заразителен смях, когато Върбанов обръща внимание на Lamb of God фланелката на новия китарист Мат. Той е млад , но вече знае, че когато братята Уоти и Уили се шегуват с него, трябва леко да сведе глава.

Много як китарист е, ще видите утре.” – излайва Уоти.

Ще видим, ако дойдат инструментите ви, иначе ще гледаме буфосинхрон – имаме ви цялата дискография...” – на свой ред  се шегува Васил В., но всъщност Ал. Бояджиев вече е измислил План Б, при който в играта влизат инструментите на Last Hope.

Развеселената компания излиза от задимения локал и тръгва към хотела, когато бледо лице от задната седалка на такси, с плавно изражение от филм с кошмари показва на пънк легендите изпружен среден пръст. Опа, грешка! Таксито не е в движение, очевидно чака поне още един пътник от ресторанта!

Тоест, едно рязко отваряне на вратата и положението става “паи сеееее”! Пръстът ще клюмне, стъпкан от британски кубинки на централните софийски павета, в малката и дискретна уличка.

 

WATTIE дирижира публиката
Уоти си залепва бекстейдж гривната на левия глезен, вместо на китката, като 'нормалните хора'

Сцената обаче не търпи развитие в подобна посока, защото EXPLOITED избухват в ЗВЕРСКИ смях. Питбулите се смеят на мишле!  Хората от радиото също са в час - Ал. Бояджиев приглася на общата еуфория с дрезгав софийски баритон, докато Васил В. излиза от другата задна врата на таксито, където, кой знае кога е успял да влезе. Лично аз, ми се струва, че наблюдавам случката от високо, качен на близкия кестен -  чувствам се някак безтегловен и се смея непрестанно. Само Русков не се смее, защото междувременно си е тръгнал, за да довърши нов стих.

Вече във фоайето на хотела, смехът преминава в истерия и 2/4 от групата правят цигански колела на килима пред слисаната рецепционистка. По ТВ минава репортаж от отпадането на Юнайтед от Байерн.

Ама, нали треньорът е шотландец?” – мърдаме неразбиращо с вежди?
До го духа Фърги!” – разбираемо произнася басистът Роб, който е единственият ирландец в личиня състав и се възползва, за да плъзне няколко добродушни шеги за особенностите на националния ‘Брейв Харт’  характер. Изкарваме си страшно!     

Точно преди всички да се разпилеем, с развързан от сливова&бира език, Васил В. ми разказва за особената военна ситуация около този концерт:

В последните два месеца се срещахме и разговаряхме с колосално количество муцуни, ченгета, нелегални армии, солови психопати... изобщо всякакви играчи. В крайна сметка, утре не очакваме никакви проблеми, но все пак сме взели и допълнителни охранителни мерки в клуба!”

Това утре, обаче е станало днес и съответно, този път вече, действащите лица се оттеглят на заслужен отдих (всеки поотделно, много ви моля).


REALITY CHECK

В ДЕНЯ НА КОНЦЕРТА 

Пристигам в ‘Blue Box’ малко преди вратите да се отворят за широката публика. Подходящо облечени младежи, събрани на малки групички се радват на пролетта с двулитрови бирени шишета от пластмаса.

Отдалече прави впечатление, че има заграждения пред клуба, нещо, което лично аз не си спомням да се е случвало тук. Явно наистина има СЕРИОЗНИ МЕРКИ ЗА СИГУРНОСТ.

Инструментите на Exploited обаче още не са пристигнали и разбирам, че гостите от чужбина са ползвали китарите на Last Hope за звуковите проби, преминали успешно в ранния следобед. Емблематичният червен гребен не се вижда и разбирам, че всички са се върнали да си почиват в хотела и този път няма да разглеждат културни забележителности на столицата. Васил В. пуши леко нервно:
Ще ми падне батерията от разговори с летището. Много са любезни!”

Започвам да разглеждам помещенията и установявам, че трупата на Бичето НАИСТИНА е многобройна. Завързвам разговор с далечен познат, като с вмъкнати ‘брато’ и ‘баце’, май не се издавам, че не му помня името. Така най-после успявам да дам думата в този репортаж на моя съавтор, който няма достъп до скритите задкулисни игри и всъщност се включва от позицията на обикновен присъстващ на предстоящия концерт. Запознайте се – казва се ЯСЕН.

ОТ ПУБЛИКАТА (ПОЗИЦИЯТА НА ЯСЕН ПИ):
На рожден ден като на рожден ден - рози и карамфили, трудови мъже и жени, елегантни костюми, вратовръзки, ръкавели, венец от директора на завода и поздравителен адрес от президента.
Слава Леми - не!

Когато наш'те правят рожден ден го правят както трябва - натопорчени гребени, кубинки, разнородна и разноцветна тълпа, фестивални питиета (какво като е четвъртък) - изобщо, шайка, готова за цяла вечер R&B и хитове! Весело подрънкват бутилки и кутийки и понеже вратите са отворили преди да се събере тълпата, влизането е бързо и лесно, макар че гледката на 100-килограмови охранители с латексови ръкавици е лееееекинко притеснителна. Крийте оръжията, така че да се виждат, моля ви :Р.

БЕЛ. РЕД.:  Разбра ли сега в тънкост предупреждението излязло в radiotangra.com:  Както и в любовта – твърди, но нежни!


A-MORAL
Иво иронизира Боно - "Огрррабиха ньееееее..."


Припърхваме около бара и се захващаме усилено с трепане на сиви клетки, а в това време на сцената изскача родната пънк-гордост A-MORAL. Варненците са сериозна работа - сеч, сеч, сеч и безброй колена в чатала на разните власти, които оправяха и продължават да оправят Татковината. Направо е странно как за толкова години Преход, социалната тематика в родната сцена е такъв дефицит. Но по-добре късно, отколкото никога и по-добре на високи децибели, отколкото не, така че като теглим чертата, получава се много добро R&B и хитове + добре подгряна публика за следващата порция.

ЗАД КУЛИСИТЕ (ГЕОРГИ БАКЪРДЖИЕВ):
A-MORAL всъщност са стари кучета, които не се и опитват да си сменят кожата. Краската - китаристът е фигура от легендарната първа българска хардкор група – CONFRONT. Други от тях са от престаналите да съществуват преди няколко месеца CROWFISH, които бяха еда от най-добре върлуващите български групи в чужбина – с издадени албуми от германски лейбъл и не едно и две турнета там.

Вокалистът ИВО посвещава на радиото, за да го зарадва за рождения му ден, любимата песен на екипа – ‘Кмет кретен’ и след шоуто в личен разговор обещава, че групата ще посети отново студиото, за специално събеседване по повод предстоящия нов албум. 

Преди няколко години A-MORAL се отличиха и с чудесен акустичен сет, по време на една от новогодишните програми в същото това студио на Тангра, но да продължим напред.


A-MORAL
Красимир - строг и спаведлив

ОТ ПУБЛИКАТА (ПОЗИЦИЯТА НА ЯСЕН ПИ):
След кратка пауза на сцената излиза Патриархът на родното R&B-и-хитове придружен от неговия оркестър от китното селце Краводер. Да се описва неописуемото е трудно и безсмислено, но пък къде пише че животът е лесен и смислен? Така че - вземете ТВ инструкторка по аеробика с все розАвото клинче и й нахлупете шлем купен от някой ДетМаг в зората на промените, добавете дългокрака кака с плитки и не прекалявайте с дрехите, щипка балетист, облечен като дервиш в развързана усмирителна риза, за гарнитура отбор спец-ченгета, от тия, дето арестуват по телЪвизора и най-отпред поставете млад вишист-инжинер по потник.

БИЧЕТО
започва с 'N1' и не намалява темпото до края на сета си. В публиката настава пого, после закратко настава и бой, но пък охраната се намесва чевръсто и разкарва двамата, които са се скопчили на пода. "Или че те ебем, или че те бием", май че беше.


БИЧЕТО
"Здравейте, приятели!"

ЗАД КУЛИСИТЕ (ГЕОРГИ БАКЪРДЖИЕВ):
Типичното за “пишещите братя” любопитство, в случая БИЧЕТО си остава латентно и десетките акредитирани и случайно попаднали медии не започват да чоплят въпроса: Кои са музикантите под маските? Въпреки че е ясно, че става нещо, защото групата звучи убийствено. Даже може да се каже, че БИЧЕТО никога не е звучал по-добре на живо. Два баса, супер барабани, клавир, тромпет и многобройни вокали. Китара даже няма.

Наетият от мен частен детектив се оказва двоен агент – част и от антуража на артиста. Разкрива ми, че всъщност това са много добре познати музиканти от някои от най-яките ъндърграунд и дори по-комерсиални рок групи на България. Не можем да говорим повече, защото не трябва костите на нашия детектив от утре да се белят по хълмовете между Панчарево и Поповяне, capishe? 

БИЧЕТО & АПАТРАХИЛ
Само този път, Апатрахил е отзад

В това време БИЧЕТО управлява, а най-отпред на сцената, танцуващият билкар Апатрахил прави умолителни жестове към многолюдната публика да го избави и да завърже дългите ръкави на усмирителната риза. Никой не се сеща. Хората са жестоки.  Видимо развълнуван, танцьорът обикаля реквизитната кофа от геран, с пъхнати в нея пролетни върбови клонки и дамаджанка. Послужили са за сложен религиозен ритуал при откриване на УЧАСТИЕТО.

Далеч сме обаче от атмосферата на Бачковския манастир. Младеж в центъра на погото ходи с неуверена похотка и немотивирано скача на бой на две момичета. Публиката активно го малтретира за секунди, ала охраната го спасява, като го изнася пред клуба, където той започва да търси подмолни начини да се върне. Не става!

Горе на балкона срещам пловдивски интелектуалец, известен с бавното си говорене. Сега е забавил още повече и с думите, които си разменяме между 4 песни, успяваме да сглобим общо едно просто изречение. Смятай, какъв обмен на информация. БИЧЕТО изпълнява нова песен, но заглавието остава обвито в мъгла. БИЧЕТО маха за сбогом - хора в публиката плачат.


СЕТЛИСТЪТ
Сетлистът на БИЧЕТО

ОТ ПУБЛИКАТА (ПОЗИЦИЯТА НА ЯСЕН ПИ):
Презареждане с бира и минаване на друга предавка – LAST HOPE. Вече съм на балкона, защото един определен вид R&B и хитове не е подходящ за крехки люде като мен. А мелето настава с пълна сила още от първия удар на касата, та чак до края. Чико, въпреки престъпно здравословния си начин на живот, е иначе готин човек и много добър фронтмен, който дирижира симфонията от мятащи се тела с има-няма един пръст. Доста впечатляваща гледка, особено, ако се наблюдава от по-високо. "Някой помни ли Маниака?" извиква Чико и Шута излиза на сцената и напомня категорично и шумно за себе си. Отговорът на маниаците - circle pit + stage diving. 'Fuck Police' е за десерт и за да е сигурно, че здрави глави няма да останат.

ХОРАТА

ЗАД КУЛИСИТЕ (ГЕОРГИ БАКЪРДЖИЕВ):
Никой не се и съмнява, че ШУТА е убийственият гост вокалист. Просто в момента, в който го виждам на сцената, започвам да се питам, КОЙ ли наглежда поверения му щанд с мърчъндайз във фоайето, на който основната ценност са фланелките на ФК ‘ЧЕРНОЗЕМ’? (в края на вечерта ще се окаже, че са продадени общо 9 броя на безсрамната цена 25 лева!)

Новият китарист на LAST HOPE – Насо (от O.H. и Death Squad) цепи мрака и се включва супер успешно на мястото на заминалия в Германия Чавдар Вълчев. Главният китарист на групата – Добро е на благотворителна мисия в Африка (няма ташак)!

Отивам във втория бекстейдж и виждам БИЧЕТО, който обяснява на Уоти на руски (!!!) с врачански акцент, че е израснал с Exploited и даже свири на въздушна китара по кървавия си потник.

Найтинейтисикс – оооол секс ен виоленс....оллллл’. В това време Катинчаров от ‘Фрактура’ дискретно щрака с личния си фотоапарат.  Виждам как Върбанов избутва лидера на Exploited към балкона, за да гледа LAST HOPE и тръгвам след тях, навреме, за да чуя Уоти да казва, докато почитатели се снимат с него:
Те наистина са много добра, истинска група!”

Предишната вечер в ресторанта, шотландците се шегуват, че ще откраднат текста “There’s no justice, there’s no peace, there’s no freedom – FP”, за да го включат в своя песен. (за новия албум на EXPLOITED - виж най-долу).

LAST HOPE
Хардкор начин на живот = никога не знаеш, в кой момент, кой, къде може да те хване.

Ал. Бояджиев – Чико се вози върху публиката, а сред главите в първата линия на фронта е и Делян Стефанов. Първият е и водещ на хардкор предаването на Тангра Мега Рок – ‘Panic Attack’, което (в известен смисъл) наследи ‘Точка на пречупване’ от ефирното радио, което правеше вторият, преди да замине трайно в Щатите преди 10 години. Какво задружно семейство! Чико успява да пее и да си гледа часовника, защото в главата му се върти и въпрос, дали все пак инструментите на Exploited не са вече на летището?

Русков е полетял натам и се обажда с новината – “ДА, тук са! Идваме!”
Васил В. намира време да ми каже, че адски се гордее, че Last Hope са му приятели и напълно го разбирам.
Това е първото свирене на Last Hope на концерт на радиото. Това на Jack Daniel’s сцената, която правим на Spirit of Burgas не се брои, защото е друго!” – ми изкрещява в ухото и се затичва по стълбите, за да помогне при посрещането на инструментите.

РАДИ 
Басистът на Last Hope, РАДИ - готов за серийни убийства

Аз оставам на място и виждам далечен познат, който кротко и ненатрапчиво пишка през прозореца (намираме се на втория етаж) и в същото време говори по телефона. Не е лесно, защото публиката вече реве EX-PLOI-TED- EX-PLOI-TED. След 10 минути се вцепенявам, когато отново минавам оттам, а той продължава да прави същото. Намирам обяснението в 5-6 смачкани кутии шуменско в краката му и се оттдавам на изумлението, че EXPLOITED са вече на сцената и започват първата песен – едва 4 минути, след като китарите им влязоха в клуба. Ебати машините!

ОТ ПУБЛИКАТА (ПОЗИЦИЯТА НА ЯСЕН ПИ):
Пауза, бира и радостната новина, че The Exploited все пак са се уредили с някакви инструменти и няма да се налага да правят акапелно шоу. Въздушните китари остават само за публиката. Като казах публиката, човек би си помислил, че агентите вече са грохнали след Last Hope, но не би. "Яко наказват Exploited", подхвърля някакъв фен в кратката пауза между картеча от R&B и хитове.


WATTIE
УОТИ - очи на животно!

Залата долу прилича на вряща тенжера със спагети - черни спагети с кубинки. Бой, бой, бой и никаква милост ни за копелетата, ни за системата и 'Sex And Violence' (И че те ебем, и че те бием, един вид). Останалото е бучене в ушите, лек махмурлук и драскотини с неясен произход. На рожден ден като на рожден ден.

ЗАД КУЛИСИТЕ (ГЕОРГИ БАКЪРДЖИЕВ):

THE EXPLOITED
е война – истинска! Обхождам всички позиции, за да се радвам на звука. Добра работа на Десо и Льошко! (ха-ха, озвучителите, излязохте ли от анонимност, сладури?) Льошко сигурно не стъпва по земята от вълнение, все пак е от Холера, и с готовност тича по сцената, за да разплита кабели и връща монитори по местата им, след шутовете от шотландския Лорд на танца – Уоти Бъкан.

Последният, поради очевидни причини не общува много с публиката с думи. Но жестовете са красноречиви, а и всички знаят текста. Даниелчо - барабнистът на Alien Industry и Death Squad, който работи като дръм техник, не се сдържа и скача на сцената, за да крещи в микрофона, съвместно с новия китарист Матю МакгуайърBeaaaaat da Bastardssss, Beat them dowwwwwn’.

Публиката е в екстаз. Отдолу излежда, че балконът ще падне всеки момент. На него скачат във всички посоки и софийски топ-психоаналитик, както и Шошо - легендарната гореща телефонна връзка със слушателите на рок радио Тангра. Тя е тук с цялото си семейство!

Мат наистина е супер китарист – Уоти не ни е излъгал. 
Прилича малко на Тони Айоми, като млад. С обърнат гард обаче, ха-ха ха.” – люлее глава Ал. Бояджиев.

MATT
Мат Макгуайър - новата звезда на THE EXPLOITED

Брат Уили излиза най-отпред и извиква на сцената момчета и момичета, като им помага да прескочат загражденията - ще се пее ‘Sex and Violence’. При предишното свирене на Exploited на Тангра Мега Рок концерта през 2007, Ник Оливери удари едно вокално рамо. Сега Уоти се оттегля зад завеските, за да глътне освежаващ Tuborg и след като феновете получават своето и се връщат в публиката, титулярът започва химна отначало.

На балкона, хора на средна възраст прегръщат Васил В. и двама-трима дори развълнувано го целуват по бузите, които изглеждат небръснати от поне 4 дни.

Гадове, сега ще се мия с уискито. А ми трябваше за друго!” – не особено трогнат е той на рождения ден на радиото.

Публиката прегракнало, но настоятелно скандира ‘Barmy Army’, но EXPLOITED я спестяват. Концертът свършва.

THE EXPLOITED SETLIST SOFIA 2010
Сетлистът на THE EXPLOITED е написан на парче от кашон


"Не сме свирили толкова дълъг сет от години, просто публиката, атмосферата, всичко беше убийствено, нямашe как да спрем!"  - заявява Уоти в гримьорната, след което всички отново ревем от смях, когато ги информирам, че публиката масово се е питала: “Какво прави китаристът на Nickelback с Exploited?” – АРРРРРРГ-ХА-ХА-ХА. Само самият Мат оставя някак си странно сериозен.

FRIENDS
УОТИ в опит да целуне Ал. Бояджиев в устата - отзад Гецата от A-Moral в ролята на Кърт Кобейн...

Седнали с по бира в ръка на празния балкон и докато лелички метат салона долу, УОТИ говори с хората от Тангра Мега Рок, които с изненада научават, че пънк иконата има 15-годишен син.

Оказва се и, че Exploited вече са написали 5 нови парчета. Новият албум по договор ще излезе от германския метъл гигант Nuclear Blast, обаче, кога - не е много ясно. При положение, че трябваше да се случи още преди 3 години. Задаваме личния въпрос на Уолтър, как звукозаписната компания възприема това, не губи ли търпение?
I dunno, Ponks na ded!”

След това, ТОЙ пита как върви радиото...Върбанов му отговаря:
Нашето отношение е много подобно . Естествено има и хора, които не ни обичат, нито ни харесват. Значи всичко е наред . Те имат ПРАВО на мнение и ние имаме ПРАВО, тяхното мнение да не ни интересува!”

ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН радио Тангра Мега Рок!

До нови срещи!

THE EXPLOITED

ГАЛEРИЯ THE EXPLOITED

ГАЛEРИЯ LAST HOPE 

ГАЛEРИЯ БИЧЕТО

ГАЛEРИЯ A-MORAL

Източник: