HEAVEN & HELL, BLACK SABBATH - Тони Айоми

14 Юни 2007
news page
"Понякога ми се иска да бях десняк!"

Точно две седмици преди концерта на Heaven & Hell на стадион "Калиакра" в Каварна на 28 юни 2007 г., Тангра Мега Рок успя (макар и с множество препятствия по телефонното трасе София-Лондон) да се свърже с китариста на супер-проекта, обединил с редиците си вокалиста Рони Джеймс Дио (Dio, екс-Black Sabbath, Rainbow), басиста Гийзър Бътлър (Black Sabbath, G//Z/R), барабаниста Вини Аписи (екс-Dio, Black Sabbath) и... Дами и господа, самият Той - мистър Антъни Франк Айоми, по-известен като Тони Айоми от Black Sabbath!

Васил Върбанов: Мистър Тони Айоми, привет! Как си?

Тони Айоми: Много добре, благодаря.

В. В.: Успях да видя графика ти и изглежда, че през последните три дни даваш само интервюта.

Т. А.: Да, без прекъсване. Нямам търпение отново да потеглим на турне.

В. В.: Какво те питат журналистите?

Т. А.: За турнето, албума "The Dio Years", сетлиста ни и т. н., и т. н.

В. В.: Като изключим тези неща, какво ново покрай групата?

Т. А.: Ами нищо, в разгара на турнето сме. Бяхме в Америка, сега сме в Лондон, а утре отиваме в Холандия, за да свирим на фестивала Fields of Rock.

В. В.: Първото ти идване в България бе преди две години, когато изнесохте концерт на стадион "Локомотив" в София с Ози и Black Sabbath. Сега се завръщаш, но в друг град, с друг вокалист, друг барабанист и под друго име...

Т. А.: Да, избрахме името Heaven & Hell, тъй като сега всичко се върти само около песните, записани от Black Sabbath с Дио. През последните десетина години свирихме парчетата на Sabbath с Ози, а сега представяме ерата на групата с Рони, което е чудесно. Голямо предизвикателство е.

В. В.: А какво става с оригиналния барабанист на Black Sabbath, Бил Уорд?

Т. А.: Добре е. В момента работи над соловия си албум в Лос Анжелис.

В. В.: Като спомена солова работа, прави впечатление, че и ти, и Гийзър създавате нещо като мост между поколенията в самостоятелните си албуми.

Т. А.: Да, когато записах албума си "Iommi" през 2000 г., исках да изпробвам разни свои идеи с музиканти от по-младото поколение (сред които се открояват имената на Хенри Ролинс, Скин [Skunk Anansie], Дейв Грол [Foo Fighters, екс-Nirvana], Фил Анселмо [Down, екс-Pantera, Superjoint Ritual], Сърдж Танкиян [System of a Down], Били Коргън [Smashing Pumpkins], Йън Астбъри [The Cult], Питър Стийл [Type O Negative], Ози Осбърн, Били Айдъл, Брайън Мей [Queen], Бил Уорд [Black Sabbath], Бен Шепърд [екс-Soundgarden], Мат Камерън [Pearl Jam, екс-Soundgarden] и др. - б. р.).

В. В.: И как беше?

Т. А.: Чудесно! Забавлявах се много, макар реализацията на целия проект да се оказа доста трудна.

В. В.: Между другото, какво е да си китарист-левичар? По света няма много като теб.

Т. А.: Хе-хе, трудно е. Не можеш просто да грабнеш някоя и китара и да започнеш да свириш. Първо трябва да си намериш инструмент за левичари и... Понякога ми се иска да бях десняк.

В. В.: Аз пък мислех, че се опитваш да се правиш на Джими Хендрикс, ха-ха!

Т. А.: Ха-ха, няма как, тъй като двамата с него свирехме по едно и също време.

В. В.: Това е първото интервю, което даваш за българска медиа, така че ми се ще да те попитам и някои неща за далечното минало, например за онзи албум на Black Sabbath от 1983 г., който записахте с Йън Гилън от Deep Purple - "Born Again". Критиците не го харесаха, но според мен звученето му е революционно за времето си. Ти самият какво мислиш?

Т. А.: Всъщност, звукът в първоначалния тираж на плочата не бе добър, тъй като бе станала някаква грешка. Бяхме на турне в Америка и междувременно албумът се бе появил в Европа и Англия, без ние самите да сме го чули. Впоследствие достигна до трето място в класациите, така че нямаше как да го оставим в този вид и се наложи да оправим звука за следващия тираж.

В. В.: И накрая, каква е първата ти асоциация, когато чуеш името България?

Т. А.: Честно казано, нямам търпение да дойдем отново и се надявам този път да имаме възможност да видим нещо от страната ви, тъй като преди две години слязохме от самолета, свирихме и веднага отлетяхме, така че не успяхме да разгледаме нищо от България.

В. В.: Последен въпрос. Песента ви "The Devil Cried" е в класацията на Тангра Мега Рок "Tuborg Top 40 Mega Rock Chart" в пряка конкуренция с парчета на групи, които взимате да свирят с вас на турнетата ви, например Machine Head. Гледаш ли изпълненията им или предпочиташ да си стоиш в съблекалнята?

Т. А.: Ами... Седя си в съблекалнята, ако трябва да бъдем честни. Чувам ги оттам, но не ги гледам, тъй като предпочитам да се концентрирам над собственото си шоу. Хапвам, след това загрявам и накрая се качваме на сцената.

В. В.: Благодаря ти за разговора! Поздрави останалите от групата и... Ще се видим на 28 юни!

Права: Тангра Мега Рок

Източник: