NUCLEAR BLAST ALLSTARS - Петер Вихерс

23 Август 2007
news page
"Хората си мислят, че има напрежение между мен и Soilwork, но това изобщо не е така."

След като през пролетта Nuclear Blast получи първия подарък за 20-ия си рожден ден под формата на албума "Into the Light", на 21 септември немският лейбъл ще бъде зарадван с второ издание от поредицата Nuclear Blast Allstars, логично озаглавено "Out of the Dark" и описвано като "злият близнак на предшественика си". За разлика от "Into the Light", обаче, в който водеща роля играеше Виктор Смолски от Rage, този път за композирането, продуцирането и изсвирването на десетте песни е отговорен шведският китарист Петер Вихерс, познат най-вече като съосновател и бивш член на Soilwork.

Що се отнася до вокалите, те отново са поверени на добре познати лица от метъл сцената, а именно Андерс Фриден от In Flames, Петер Тетгрен от Hypocrisy и Pain, Яри Маенпаа от Wintersun, Кристиан Алвестам от Scar Symmetry, Джон Буш (екс-Anthrax), Бьорн Стрид от Soilwork, Маурицио Иаконо от Kataklysm, Марк Осегуеда от Death Angel, Рихард Сюнесон и Роланд Йохансон от Sonic Syndicate и Гийом Бидо от Mnemic.

Повече по темата ще узнаем лично от Петер Вихерс...

Васил Върбанов: Как си, Петер?

Петер Вихерс: Чудесно, а ти?

В. В.: Добре. Защо именно ти си мозъкът зад този втори диск от поредицата Nuclear Blast Allstars, "Out of the Dark"?

П. В.: Мисля, че на хората от Nuclear Blast им стана кофти, когато напуснах Soilwork преди около две години, тъй като харесваха композираните от мен песни. Не знам кога точно са започнали да се чудят на кого да поверят този диск с модерен метъл, както те самите го наричат, но аз бях първият, на когото се обадиха. Приех, тъй като ми се струваше, че ще е забавно.

В. В.: Доволен ли си от крайния резултат?

П. В.: Да, много. Това е най-мащабното начинание в живота ми до този момент. Разбира се, иска ми се да променя това-онова, но пък ако направиш перфектен албум, по-добре да си смениш професията, тъй като няма как да направиш нещо по-добро от перфектното.

В. В.: Живееш и работиш в Щатите, откакто напусна Soilwork през 2005 г. С какво по-точно се занимаваш?

П. В.: Всъщност, преместих се в САЩ повече от година преди да реша да се махна от Soilwork. Оттогава се занимавам с това, което обичам - продуцирам, записвам, пиша песни и се надявам, че след излизането на "Out of the Dark" ще мога да се посветя на тези дейности още по-интензивно. Изобщо, чувствам се добре поради факта, че си стоя у дома и не се налага да обикалям по турнета.

В. В.: В песните от "Out of the Dark" си работил с различни певци. Кой ги избра - ти или хората от лейбъла?

П. В.: От Nuclear Blast ми дадоха списък с имена, откъдето избрах вокалистите. В началото не познавах добре всеки един от тях, така че слушах стила им на пеене и постепенно изграждах парчето около вокалите. Ни най-малко не съм се опитвал да композирам песни, звучащи като музиката на групите на певците.

В. В.: В такъв случай, може би ти е било най-лесно да напишеш парчето "The Dawn of All", тъй като вокалите там са поверени на бившия ти колега Бьорн Стрид от Soilwork. Какво бе усещането да работите отново заедно?

П. В.: Хората си мислят, че има напрежение между мен и Soilwork, но това изобщо не е така. С Бьорн се познаваме от 16-годишни и от тази гледна точка "The Dawn of All" може би наистина изглежда лесна за написване, но не е, тъй като е различна от типичния за Soilwork стил. Исках да композирам песен, в която Бьорн да няма възможност да крещи, а да пее мелодично от начало докрай. Мисля, че постигнах целта си, а и Бьорн се справи чудесно.

В. В.: Кой от десетте вокалисти, взели участие в диска, ти е любим сега, след края на записите?

П. В.: О, труден въпрос... на който не мога да дам точен отговор. Песните са прекалено различни една от друга, а и съм ги слушал толкова много пъти, че не знам дали бих могъл да ги чуя още веднъж. Все пак, с течение на времето установих, че харесвам най-силно последното парче, "Closer to the Edge" (с Гийом Бидо от Mnemic), и песента с Бьорн.

В. В.: Дискът ще бъде издаден на 21 септември, а по-малко от месец след това, на 19 октомври, ще се появи и новият студиен албум на Soilwork, "Sworn to a Great Divide". Продължаваш ли да се интересуваш какво се случва с бившите ти колеги?

П. В.: Да. Наскоро се срещнахме с Дирк (Вербойрен, барабанистът на Soilwork), за да запише ударните инструменти за проекта, над който работя в момента - дебютният солов албум на вокалиста на Nevermore, Уоръл Дейн. Видяхме се в Балтимор и ми даде новия диск на Soilwork, с копия от който се бе сдобил току-що. Хареса ми как звучи и определено се впечатлих, най-вече от пеенето на Бьорн. С него пък си говорихме преди десетина дни в продължение на два часа, така че очевидно продължаваме да сме много добри приятели. Желая им всичко най-хубаво.

В. В.: Да се върнем към "Out of the Dark". С това издание ще бъде отбелязан 20-ия юбилей на Nuclear Blast. Какво е мнението ти за лейбъла?

П. В.: Като цяло съм горд, че съм част от тази компания. Тя действително прави много за метъла по света, а и много от групите, които тръгнаха оттам, до голяма степен оформиха съвременното звучене на метъла. Забележително е, че след 20 години история, Nuclear Blast продължава да има какво да даде на света.

В. В.: Между другото, в кой град живееш?

П. В.: В Нашвил, щата Тенеси.

В. В.: Защо точно там?

П. В.: Местихме се доста пъти. В Нашвил дойдохме от Лос Анжелис, тъй като имам нужда да живея в град с много звукозаписни студиа, за да имам достатъчно възможност да работя - не че в Ел Ей ги няма, но не можех да продължавам да прекарвам по 3-4 часа на ден в задръствания по улиците. Освен това, Нашвил е по-близо до Източното крайбрежие и има по-европейски вид, а и някои от най-добрите студиа в света са тук.

Права: Тангра Мега Рок

Източник: