SOILWORK - Бьорн "Спийд" Стрид

01 Октомври 2007
news page
"Съвременните американски метъл групи звучат така, както звучаха шведските банди навремето."

Вокалистът Бьорн "Спийд" Стрид представя "Sworn to a Great Divide" - новият, седми поред "адски солиден албум" на шведските мелодични дет метъл крале Soilwork, чиято дългоочаквана поява ще стане реалност на 19 октомври 2007 г. благодарение на могъщия немски лейбъл Nuclear Blast...

Васил Върбанов: Бьорн, как си?

Бьорн Стрид: Добре, а ти?

В. В.: Чудесно. Какво би казал за новия албум на Soilwork? Ти лично как го възприемаш?

Б. С.: Адски солиден албум! Може да се каже, че е събрал в себе си най-доброто, което някога сме правили, тъй като съдържа препратки към цялото ни развитие през годините. Върнахме някои от траш елементите, усъвършенствахме двойните китарни хармонии, мощта на "Natural Born Chaos" (2002)... Не искам да кажа, че сме направили "Natural Born Chaos #2", но искахме да пресъздадем атмосферата от него и в новия си диск, като я пренесем на по-високо ниво. Получи се страхотен баланс.

В. В.: Преди две години се разделихте с дългогодишния си китарист Петер Вихерс. Имахме възможност да си поговорим с него преди месец - тогава той каза, че все още сте добри приятели. Все пак, колко време ви отне да се съвземете след загубата на основния си композитор?

Б. С.: Беше доста тъжно. Да не забравяме, че именно двамата с Петер създадохме групата през 1997 г... Все едно загубихме брат - винаги съм го възприемал по-скоро като приятел, отколкото като музикант. Въпреки това, знаехме, че не бива да се подценяваме, тъй като останалите момчета също композират добри песни, а вокалните линии винаги са били мое дело. Бяхме наясно, че имаме невероятен потенциал и сме в състояние да създадем поне още един страхотен албум. Започнахме да пишем песен след песен и се оказа, че повечето наистина са се получили убийствени. Много скоро се отърсих от всичките си притеснения, тъй като новият ни материал си звучеше като истински Soilwork.

В. В.: В крайна сметка, кои са най-силните страни на "Sworn to a Great Divide"? По-добър ли е от предшественика си, "Stabbing the Drama" (2005)?

Б. С.: Мисля, че да. Поне на мен ми звучи по-солиден и разнообразен в сравнение със "Stabbing the Drama". Новият ни албум е по-мелодичен, но и по-мощен, а и развих вокалите си до голяма степен - сега съм по-уверен от всякога.

В. В.: В актуалния брой на британското списание "Metal Hammer" даваш интервю, в което споменаваш, че не репетираш след третия ден от турнетата ви...

Б. С.: Да, стига да не се разболея. Свирим толкова много на живо, че гласните ми струни са привикнали на стила ми на пеене. Обикновено загрявам по време на първите 3, 4 или 5 дни на турнето, пеейки всичко - от припеви на Soilwork до парчета на Whitesnake - след което просто пия бърбън и разгрявам гласните си струни, слагайки езика си зад зъбите и... Това е.

В. В.: А какви асоциации предизвиква споменаването на името България, освен че Швеция винаги ни млати здраво във футболни срещи?

Б. С.: Ха-ха-ха! Как се казваше онзи футболист? Стоич...?

В. В.: Стоичков.

Б. С.: Да. Гледал съм доста мачове, но иначе... Веднъж минахме през България с буса си, но така и не спряхме, така че не знам много, а бих искал да науча. Ще ми се да се срещна с хората там, да опитам храната ви, да видя жените ви... и да дегустирам българския бърбън, ха-ха!

В. В.: Да се върнем към новия ви албум. Кой продуцира "Sworn to a Great Divide"?

Б. С.: Китаристът ни Ола Френинг с помощта на Клас Идеберг и Петер Вилдер от Darkane. Работихме в родния ни град Хелсингборг. Бе добре да сме си у дома, тъй като след дългите часове работа можехме да се приберем по къщите си и да си починем като хората. Отне ни цели пет месеца, но според мен си заслужаваше, тъй като на практика разполагахме с неограничено време и успяхме да направим крайния резултат да звучи точно както желаем. Освен това, решихме да инвестираме в много апаратура, така че за записите на следващия ни албум ще се справим съвсем сами.

В. В.: И накрая, знаем, че европейски метъл групи трудно пробиват в Щатите, но като че ли Soilwork и In Flames успяха. Прав или съм?

Б. С.: Да, не можем да се оплачем. Продали сме над 55 хиляди екземпляра от "Stabbing the Drama" и мисля, че можем да стигнем и още по-далеч, тъй като американският пазар е огромен. Вярно е, че шведските метъл групи са популярни в САЩ, но още по-интересен е фактът, че съвременните американски групи звучат така, както шведските банди звучаха навремето.

Права: Тангра Мега Рок

Източник: