BENEDICTION - Франк Хийли

09 Октомври 2007
news page
"Осигурете повече линейки, защото положението ще стане напечено щом се качим на сцената!"

По-малко от месец преди да разрушат Зимния дворец в София с помощта на Amorphis, Edguy, Agathodaimon, The Revenge Project и Overdawn, британските дет метъл машини Benediction принудиха басиста си Франк Хийли да даде показания пред Тангра Мега Рок по повод предстоящия си албум "Killing Music", задаващия се фестивал 20 Years Nuclear Blast на 3 ноември и очакваните поражения на и пред сцената...

Васил Върбанов: Хей, Франк, как си?

Франк Хийли: Ох, все още се разсънвам... с кафе и цигара.

В. В.: Това е първото интервю, което Benediction дават за българска медиа в историята си, нали?

Ф. Х.: Ако трябва да бъдем честни, това е първият ни допир с България изобщо.

В. В.: Да започнем разговора ни с най-наболялата тема около вас в глобален аспект - дългоочакваният ви нов студиен албум. Кога ще е готов?

Ф. Х.: Влизаме в студио на 21 ноември със Скот Аткинс, партньорът на Анди Снийп, с когото пък записахме албумите си "Grind Bastard" (1998) и "Organised Chaos" (2001). Дискът ще излезе в края на март 2008 г. чрез Nuclear Blast, както винаги.

В. В.: Изминаха цели шест години от появата на последния ви албум, "Organised Chaos". Какво правихте през това време?

Ф. Х.: Адски сме мързеливи, хе-хе... Не, просто имахме безброй проблеми с барабанистите си. След като Нийл Хътън, който свиреше в повечето ни албуми, ни напусна през 2005 г., сменихме доста хора, от които не останахме доволни. Напоследък работихме с Ник Баркър, но той е прекалено зает напоследък. За щастие, Нийл се завърна - както за концертите ни, така и за записите на новия ни диск. Според нас, в момента Benediction е в най-силния си състав.

В. В.: Значи пристигате в България с Нийл, не с Никълъс Баркър, нали?

Ф. Х.: Да, ще свирим с Нийл Хътън.

В. В.: Болшинството утвърдени британски рок и метъл групи идват от вашия град - Бирмингам. Достатъчно е да споменем Judas Priest, Black Sabbath, Led Zeppelin... дори UB40!

Ф. Х.: И Napalm Death.

В. В.: Разбира се! Какво му е толкова специалното на Бирмингам, че ражда такива банди?

Ф. Х.: Не знам... Това е типичен индустриален град, целият район е работнически, затова и музиката, създавана тук, не винаги е шарена и преливаща от щастие. Няма много цвят наоколо - всичко е сиво, с огромни сгради и заводи. Изгледът е някак монолитен, вероятно затова и музиката ни е агресивна, излъчваща обреченост... Бирмингам не би могъл да вдъхнови поп групи, ако ме разбирате.

В. В.: Свирите от доста време. Защо никога не сте идвали в България, по дяволите?

Ф. Х.: Никой не ни бе канил досега, по дяволите.

В. В.: Знаеш ли въобще нещо за страната ни?

Ф. Х.: Не особено. Доколкото си спомням, навремето бяхте нещо като границата между Изтока и Запада, имате много планини... и съм бил на софийското летище - кацали сме там транзитно на път за други държави. Това е.

В. В.: Знаем, че си голям фен на Астън Вила.

Ф. Х.: Абсолютно.

В. В.: Това означава ли, че всеки уикенд си зает да гледаш мачовете им?

Ф. Х.: Гледам ги при всеки удобен случай. Всички в Benediction сме футболни фенове, макар и на различни отбори. Като цяло, обаче, басистите подкрепяме Астън Вила - Гийзър Бътлър от Black Sabbath, Пийт Уей от UFO, Джон Тейлър от Duran Duran... и Барни от Napalm Death, въпреки че не е басист, ха-ха!

В. В.: Българският футболист Стилиян Петров още ли играе за Астън Вила?

Ф. Х.: Да, добър е... Като че ли не игра последния мач... Иначе май е още в отбора... А бе не знам.

В. В.: Ясно, да се върнем към Benediction. Казват, че сте зверове на сцената.

Ф. Х.: Зверове? Защото сме зверски грозни ли?

В. В.: Не знам, ха-ха!

Ф. Х.: Наясно съм, че ни се носи славата на концертна група. Когато сме на сцената, не очаквайте от нас хореография или нещо такова - просто свирим, куфеем, раздаваме се докрай и се кефим наравно с феновете. Хората, които искат да ни гледат на живо, трябва да имат наистина основателна причина да го направят, тъй като сме адски агресивни. Сцената ни принадлежи. Няма значение дали свирим първи или последни на някой концерт или фестивал - винаги се държим като хедлайнъри.

В. В.: Доста дет метъл групи пеят предимно на религиозни теми, но вие сте някак встрани от цялата тази мода. Какво е мнението ти за намесването на религията в музиката?

Ф. Х.: Всеки сам решава за какво да пее. Не бих могъл да давам акъл на останалите какво да свирят и какви текстове да пишат, а и не ми пука. Знам само, че Benediction не е нито религиозно, нито политически насочена група. Не желаем да проповядваме нищо на никого.

В. В.: И накрая, би ли повторил отново най-важните подробности около предстоящия ви албум?

Ф. Х.: Ще се казва "Killing Music" и ще съдържа 12 песни. Започваме да го записваме на 21 ноември и ще го издадем в края на март чрез Nuclear Blast, с които работим от ужасно дълго време - вече 17 години. Добри приятели сме и редовно си говорим с големия шеф, Маркус Щайгер, което е чудесно. Няма да го разочароваме и този път. Новият ни албум ще му откъсне главата!

В. В.: Благодаря ти за този разговор! Нямаме търпение да дойде 3 ноември и да ви видим на живо в България за първи път!

Ф. Х.: Осигурете повече линейки, тъй като положението ще стане напечено в момента, в който се качим на сцената!

Права: Тангра Мега Рок

Източник: