BIOHAZARD - Били Гразиадеи

21 Юни 2011
news page
За предстоящия нов албум, неочакваното напускане на ЕВЪН и за всичко ХАРДКОР

13 дни, сред като титаните на NYHC обявиха, че басистът им ЕВЪН САЙНФЕЛД напуска, китаристът БИЛИ участва в шоуто 'Panic Attack' на Ал. Бояджиев по радио Тангра Мега Рок.

Очевидно ще се говори основно за предстоящия нов албум на BIOHAZARD, който предстои да излезе от Nuclear Blast/Wizard през септември.

Това ще бъде първият студиен албум на групата в оригиналния състав от 14 години насам.

едно интервю на Александър Бояджиев & Васил Върбанов

ЗДРАВЕЙ БИЛИ – КАК СИ И КЪДЕ СЕ НАМИРАШ В МОМЕНТА?
Здравейте, добре съм – а вие как сте? В момента се намирам в Трийр, Германия.

ОЧЕВИДНО ПЪРВИЯТ ВЪПРОС ТРЯБВА ДА БЪДЕ ОТНОСНО НАПУСКАНЕТО НА BIOHAZARD ОТ ЕВАН, КОЕТО БЕШЕ ОБЯВЕНО ПРЕДИ НЯКОЛКО ДНИ. НЕ ЗНАМ ДАЛИ Е ОФИЦИАЛНО – КАК ЩЕ ГО КОМЕНТИРАШ?
Да, официално е – той направи своя избор, а ние решихме да продължим с групата. В момента Еван има много други луди неща в живота си и няма как да продължи да се занимава и с Biohazard. Аз го уважавам много, а това са лични неща, които също уважавам. Ние просто продължаваме напред.

В ТАКЪВ СЛУЧАЙ КАКВО СЛЕДВА ЗА BIOHAZARD – ЩЕ ПРОДЪЛЖИТЕ СЪС СКОТ РОБЪРТС КАТО ПОСТОЯНЕН ЧЛЕН ИЛИ ВРЕМЕНЕН ЗАМЕСТНИК, ДОКАТО НАМЕРИТЕ ДРУГ?

Ние научихме тази новина от Еван много изненадващо, а вече имахме обявени няколко шоута – фестивала Download и наградите на Metal Hammer. В момента, в който разбрахме, след като по-рано тази година, през март се наложи да отменим концерти поради подобни причини, сега решихме да продължим и да свирим на тези шоута заедно със Скот, като заместник на Еван, докато не преценим какво точно ще правим.

Знаем само, че ще продължим и няма да тръгнем на турне с Biohazard, докато не сме 100% сигурни, че представяме групата в пълната й сила. В момента правя това „прес-турне”, но след като се върна у дома, тогава ще се занимаем и с този проблем.

BIOHAZARD

ГОВОРЕЙКИ ЗА ФЕСТИВАЛИ – КАК БЕШЕ DOWNLOAD ЗА ВАС В ТОЗИ „НОВ” СЪСТАВ?
Download беше супер – очевидно беше малко странно, но ние много бързо превъзмогнахме обстоятелствата, а на слеващия ден свирихме на едно корабче по случай наградите на Metal Hammer и това беше велико, жестоко шоу! По средата на река Темза в Лодон, беше невероятно... някъде онлайн има видео от там. И в момента сме изключително въодушевени по повод новия ни албум.

ДОБРЕ – ТОГАВА КАКВО СЕ СЛУЧВА С ТОЗИ НОВ АЛБУМ, СЛЕД ТАЗИ ДРАМАТИЧНА ПРОМЯНА В СЪСТАВА? КОГА ЩЕ ИЗЛЕЗЕ И КОГА ЩЕ ПРАВИТЕ ТУРНЕ ЗА ДА ГО ПРОМОТИРАТЕ?

(ВАСИЛ В.)  ДА – ТОВА ВЕРОЯТНО НЯМА ОБЩО С ИЗДАВАНЕТО НА АЛБУМА И ЗАПИСИТЕ ТЪЙ КАТО, КАКТО ЗНАЕМ ТЕЗИ ЗАПИСИ СА НАПРАВЕНИ С ЕВАН, НО КАК СЕ ЧУВСТВАТЕ СЛЕД КАТО ВИНАГИ СТЕ ТВЪРДЕЛИ ЧЕ BIOHAZARD Е СЕМЕЙСТВО, А СЕГА ЕДИН ОТ ТОВА СЕМЕЙСТО, КОЙТО Е БИЛ ОТ САМОТО НАЧАЛО, СЕ МАХА – ПРЕДПОЛАГАМ Е ГОЛЯМ ШОК?

Новият албум излиза през септември. Това е изключително як Biohazard-албум, който направихме в оригиналния състав – 4-мата отново заедно, композиращи, записващи и завършили този албум и всички ние сме много горди с него. Знам че и Еван също е много горд с албума, колкото и аз, и със сигурност би бил щастлив да ви го каже, но той взе своето решение да не бъде тук, поради нещата които се случват в личния му живот.

Така или иначе ние ще правим турне за новия албум и получихме благословия от Еван за това и да пръдължим като група – просто решението да напусне си беше лично негово.

(ВАСИЛ) ГОЛЯМАТА НОВИНА ПРЕДИ ОКОЛО 2,5 ГОДИНИ БЕШЕ СЪБИРАНЕТО ВИ ОТНОВО ЗАЕДНО С БОБИ ХЕМБЪЛ, КОЕТО НАПРАВИ ВСИЧКИ НАС МНОГО ЩАСТЛИВИ ПУСКАЙКИ НОВИНАТА ЗА СЪБИРАНЕТО НА ОРИГИНАЛНИЯ СЪСТАВ НА BIOHAZARD. СЕГА, КОГАТО ЕВАН НАПУСКА, ИМА ЛИ НЕЩО ТАКОВА, ЧЕ ТОЙ НАПУСКА ЗАРАДИ ЗАВЪРНАЛИЯ СЕ БОБИ? ИЛИ ВСИЧКО Е НАИСТИНА, КАКТО ТИ КАЗА - САМО И ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ПОРАДИ ЛИЧНИ ПРИЧИНИ И ДЕЛА?

Има една поговрка – истината най-лесно се помни. И това, което ви казах е самата истина. Еван направи този избор поради нещата в неговия личен живот. Единственият възможен начин да направим този албум толкова добър колкото е, беше да се разбираме добре и всички ние да бъдем задружни. Напомняше много на това, което беше, когато се събрахме отново.

Събитията от живота на Еван са си лични негови, но те са причината за напускането му. А връщането на Боби в групата донесе още един липсващ елемент. Когато се разпаднахме през 2003-та и имайки възможността да бъдем далеч един от друг за известно време – това ни повлия и ни доведе до различни преживявания и вълнения. И когато се събрахме отново, ние 4-мата, чувството беше почти същото, както, когато стартирахме групата на времето в Бруклин. Нямам търпение да изсвиря новия албум на хората, нямам търпение хората да го чуят и всички ние сме много развълнувани от възможността на направим този албум и да променим историята си.

(ВАСИЛ) ИМАМ ЕДИН МНОГО ВАЖЕН ВЪПРОС КЪМ ТЕБ – В ТОЗИ МОМЕНТ, ТИ ЩАСТЛИВ ЧОВЕК ЛИ СИ?
Аз съм много щастлив човек – щастлив човек съм поради много причини: доста от тях имат общо с Biohazard… имам само няколко неща, за които съжалявам – едно от тези неща е нашата кариера... Но съм много щастлив човек, защото имам щастливо и здраво семейство, щастлив съм да бъда отново тук и да имам възможността да разговарям с хората за нещо, което е много голямо и важно в моя живот. И това е Biohazard!

ХУБАВО Е ДА ЧУЕШ, ЧЕ НЯКОЙ СЕ ЧУВСТВА ЩАСТЛИВ.....
Да, там е работата – вие сте вероятно единствените хора, с който говоря днес и коменираме повече ситуацията, отколкото албума. Това, което не трябва да се забравя обаче е, че аз говоря за албум, който беше направен от оригиналния състав на Biohazard. За това съм щастлив. Дали съм притеснен от напускането на Еван? Да разбира се – нито съм искал да се случи, нито съм очаквал да се случи. Но самите вие знаете добре – животът се променя много бързо и за да оцелеем, трябва да се адаптираме към ситуацията.

А с Biohazard сме попадали в много идиотски ситуации – и като група и всеки от нас по отделно. Ние сме сървайвъри – адаптираме се към ситуацията, взимаме решения и се придържаме към тях. Това е, което винаги сме правили. Аз, Дани и Боби обичаме да свирим заедно, обичаме да свирим и с Еван, но ще продължим напред с Biohazard.

Промениха ли се нещата? Да. Различно ли е? Не – сърцето и душата на Biohazard продължава да е тук. Няма да тръгнем на турне преди да сме напълно сигурни, че Biohazard ще бъдат представени абсолютно адекватно и хората ще бъдат доволни от това, което правим заедно, и промяната в крайна сметка ще бъде новият Biohazard. Това за което говорим сега е новият албум на Biohazard, който беше направен от нас 4-мата и е тотално разбиващ, страхотен албум. И съм сигурен, че когато го чуете ше си кажете „Да! Ето това е! Това са Biohazard, в които се влюбих на времето!” Но това е сега – Biohazard 2011, ние 4-мата, горди и щастливи с този нов албум!

ФГ

ДОБРЕ, НЕКА НАИСТИНА ДА СЕ ВЪРНЕМ КЪМ АЛБУМА – РАЗКАЖИ НИ НЕЩО ПОВЕЧЕ ЗА НЕГО, КАК ЩЕ СЕ КАЗВА, КОЛКО ПЕСНИ И ТН?
Ха ха – това исках да чуя! Албумът! Имахме няколко работни заглавия и бях готов да ви кажа името, но в последния момент решихме, че може би ще е друго. Така, че вместо да ви казвам сега име, което най-вероятно ще сменим другата седмица, по-добре да ви го кажа направо другата седмица. Художественото оформление вече е готово.

Истинското заглавие всъщност мислехме да е “Bulgaria fuckin' rocks!” ха ха, но в последния момент размислихме, така че ще видим...

КОЛКО ПАРЧЕТА И КЪДЕ ГИ ЗАПИСАХТЕ?
Имаме 13 песни – записахме албума с продуцента Тоби Райт (на снимките в средата), който е записвал Metallica, Alice In Chains, Slayer, Korn…
 
ТОВА Е ПРЕДПОСТАВКА ЗА МАСИВНА ПРОДУКЦИЯ, ПРЕДПОЛАГАМ?
Направо разцепва задници! Продукцията е голяма, почти колкото топките ни! Не знам дали това се превежда, но е смешно на английски. Наистина много се вълнуваме за албума. В миналото – всичките ни албуми, когато сме готови със записите и аз си пускам новия албум на Slayer или Sepultura и си казвам „леле това звучи жестоко!” и след това отново си пускам моя албум, за който съм бил толкова вдъхновен и винаги като че ли качеството на продукцията не е това, което искам... обичам песните, но в тежестта на звука винаги съм чувствал, че нещо малко не достига.

Разбира се, това са различни стилове музика... но при този албум сега, за първи път, когато го слушам и го сравнявам с новия Cavalera Conspiracy например, Slayer или Metallica, и си казвам „оо – за първи път наш албум звучи толкова мощно, колкото самата музика!” 

КАКВИ СПОМЕНИ ИМАШ ОТ ШОУТО ВИ В БЪЛГАРИЯ ПРЕДИ 2 ГОДИНИ – СПОМНЯШ ЛИ СИ ГО?
Много е странно човече – светът ни се промени толкова много откакто започнахме да ходим по турнета. Когато хората ме питат – помниш ли това, помниш ли онова... не си спомням... нека го кажа така – помня някои концерти повече от други, поради различни причини. Но на всеки концерт на който сме свирили и е имало някаква специфична случка и някой ме попита за тази случка, това си го спомням.

Не се славя със завидна памет, но имам способността да запомням някои специфични детайли. Спомням си концерта в България. Спомням си също, че преди това, винаги когато свирихме в страни от източна Европа при нас идваха хора и ни питаха „Кога ще дойдете в България?”.

Винаги сме искали да отидем там и беше страхотно, че го направихме именно, когато се събрахме отново с Боби. Прекарахме си много добре, концертът беше невероятен и нямам търпение да се върнем пак! Публиката беше тотално полудяла.

Спомняма си, че се разходжах отзад и беше малко странно, защото оттам нямаше как да се види цялата публика наистина – когато се качихме по стълбите и излязохме на сцената и видяхме тази огромна зала и цялата тази луда публика, чак тогава усетихме тази невероятна енергия.

BIO

БИЛИ, ИМАМ ЕДИН ВЪПРОС ВСТРАНИ ОТ BIOHAZARD – ТИ СВИРИШ КАТО ЗАМЕСТНИК В BLOOD FOR BLOOD В ПОСЛЕДНАТА ГОДИНА, КАК СЕ ЧУВСТВАШ НА ТАЗИ ПОЗИЦИЯ?
Страхотно е! Роб – техният китарист и вокал не може да ходи на турнета в момента, а аз много се забавлявам свирейки с тях. Те имат нещо подобно с двама вокалиста, както при Biohazard, но малко по-различно. Много ми харесва – станахме много добри приятели с момчетата.

Всъщност сега се прибирам у дома за няколко дни и след това заминавам на турне с тях. И нямам търпение да доведа и тази група също в България.

ЗАРАДИ НОВАТА ПОЛИТИКА НА ЗВУКОЗАПИСНАТА ВИ КОМПАНИЯ – НИКОЙ НЯМА ДА ПОЛУЧИ И ДА ЧУЕ ПРОМОЦИОНАЛНИ КОПИЯ ОТ АЛБУМА, ДОКАТО ТОЙ НЕ ИЗЛЕЗЕ НА ПАЗАРА. КАЖИ НИ ПОНЕ КОИ СА ТИ ЛЮБИМИТЕ ПАРЧЕТА?
Ооо това е труден въпрос пич!

Е ХАЙДЕ СЕГА, НЕ НИ КАЗВАЙ, ЧЕ ПАРЧЕТАТА СА ТИ КАТО ДЕЦА И ВСИЧКО ТОВА...
Добре – какво ще кажеш за това: 'Suffering We’re Born' и 'Decay'?

СУПЕР – ТОВА ИСКАХМЕ ДА ЧУЕМ! КАКВО СЛЕДВА ЗА ТЕБ В ЛИЧЕН ПЛАН?
За мен това е Biohazard – тук съм за да говоря за новия албум. Когато се прибера продължавам да работя по всичко свързано с групата, ще трябва да изясним и ситуацията относно това, как ще тръгнем на турне, а след товаоще концерти.

Албумът излиза септември, а ние продължаваме да действаме. Всъщност има останала музика, която не успяхме да запишем за този албум, върху която мислим да поработим в бъдеще. Нямам търпение и да се върна в България.

А КАКВИ СА НАЙ-СКОРОШНИТЕ ШАНСОВЕ ДА ВИДИМ BIOHAZARD ОТНОВО В ЕВРОПА?
През есента.

ДОБРЕ, НЯКАКВИ ПОСЛЕДНИ ДУМИ?
Благодаря ви за подкрепата през всичките тези години – радвам се, че хората все още помнят Biohazard и ние нямаме търпение да се завърнем!

права Тангра Мега Рок

Източник: