THE STRANGLERS - Жан-Жак БЪРНЕЛ

28 Март 2012
news page

Басистът-вокалист на великите THE STRANGLERS ще участва в програмата на радио ТАНГРА МЕГА РОК.

ЖАН-ЖАК БЪРНЕЛ разговаря с нас за новия студиен албум 'Giants', за британската и световна ПЪНК история, защо STRANGLERS оцеляха, а SEX PISTOLS и CLASH - не, за убийства...и за 'Арсенал'...  

'Giants' е 17-тият студиен албум на STRANGLERS и получава най-ласкавите отзиви в цялата история на групата.

едно интервю на Насо Русков - СЛУШАЙ


КАКВО СТАВА СЪС STRANGLERS НАПОСЛЕДЪК?

Ами, тъкмо започнахме турне в Обединеното Кралство - напълно разпродадено. Билетите за Roundhouse в Лондон свършиха преди 3-4 месеца. Имаме нов албум, който получава най-добрите рецензии в цялата кариера на групата. Та, бих казал, че нещата вървят доста добре в момента.

АЗ ПЪК БИХ КАЗАЛ, ЧЕ СЛУШАЙКИ НОВИЯ АЛБУМ - 'GIANTS', ГО НАМИРАМ ЗА ОСОБЕНО ИНТЕРЕСЕН. В НЕГО ЧУВАМ ЕЛЕМЕНТИ ОТ АТМОСФЕРИЧНИЯ 'FELINE', ОТ 'THE RAVEN', ЗЛОВЕЩОТО ЗАБАВЛЕНИЕ, ХАРАКТЕРНО ЗА ПАРЧЕТА КАТО 'Bear Cage' И АЛБУМИ КАТО THE 'MENINBLACK'...

Е, все пак всичко това идва от един и същи източник, от същата група хора, общо взето.

ДОВОЛЕН ЛИ СИ ОТ ТОВА КАК СЕ ПОЛУЧИ АЛБУМА? НАПОСЛЕДЪК НЕ БЪРЗАТЕ ДА ИЗДАВАТЕ АЛБУМИ...

Е, може би така изглежда. От шест години не сме издавали албум. Но през това време се случиха много неща. След успеха на предишните два албума пред нас се отвориха възможности за концерти из целия свят и ние се възползвахме от повечето от тях. Само това ни отне поне две години.

По новия албум работихме близо две години, но с прекъсвания. Имаме и други занимания. Аз например, всяка година прекарвам по няколко месеца в Япония. Освен тове всеки си има лични неща. Например, миналата година майка ми се разболя, след което почина, така че прекарах доста време в южна Франция, уреждайки това и онова.

Така разни неща изникват и излиза, че много се бавим между албумите. Освен това ние не сме машини, а и не искаме да плагиатстваме от самите себе си и да се повтаряме - опитваме се да бъдем колкото се може по-оригинални.



снимка: Стюарт Стийл

ЛИЧНО АЗ СМЯТАМ, ЧЕ ЧАКАНЕТО СИ ЗАСЛУЖАВАШЕ. АЛБУМЪТ ЗАПОЧВА С ИНСТРУМЕНТАЛ. ТОВА МАЙ НЕ СТЕ ГО ПРАВИЛИ ОТ 'STRANGLERS IN THE NIGHT' (1991) НАСАМ...

Точно така.

И ТЪЙ КАТО ВСИЧКИТЕ ВИ ИНСТРУМЕНТАЛИ СА ДОСТА ВЕЛИЧЕСТВЕНИ, НЕ СТЕ ЛИ МИСЛИЛИ ДА ИЗДАДЕТЕ ЕДИН АЛБУМ С ИНСТРУМЕНТАЛИ?

Ха! Не, не сме! Този обаче се получи по-скоро случайно. Мислехме да има и вокал върху музиката. Този е за една жена, която...може да си запознат с историята.

Преди около 5-6 години една жена била на гара "Юстън" и я обрали двама професионални джебчии. Тя обаче хукнала след един от тях, който скочил в очакваща го кола. Тя се метнала върху колата, но онези сали на заден и тя паднала, след което те я прегазили и убили. За тях това бил просто един обикновен ден, те били двама наркомани от Кемдън Таун.

На мен това ми се стори доста шокиращо. Така че имах идея за текст, но когато чух музиката на Баз и Дейв, рещих че тя е достатъчно красноречива.





ХОРАТА ИЗВЪН ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ИМАТ ДОСТА РОМАНТИЧНА ПРЕДСТАВА ЗА КЕМДЪН ТАУН. ЛИЧНО АЗ ГО ХАРЕСВАМ, СВИРИЛ СЪМ МНОГО ПЪТИ ТАМ С МОЯТА ГРУПА, В UNDERWORLD...

Е, знам го Underworld много добре.

АКО ТРЯБВАШЕ ДА ОПИШЕШ КЕМДЪН НА НЯКОЙ ТУРИСТ, КАКВО БИ ГО ПОСЪВЕТВАЛ? ЗА КАКВО ДА ВНИМАВА?

Ами, точно де, там е откачено, племенно, велико и колоритно. Но има един тъмен пласт под бляскавата повърхност. Пълно е с наркомани. А на наркоманите им трябват пари. Което означава, че ще гледат да ви оберат - толкова е просто!

Сигурен съм, че във всеки голям град е така. Но тук говорехме за конкретна история.

КАТО ЧЕ ЛИ СЕ СЕЩАМ ЗА НЕЯ. ИМА ТОЛКОВА МНОГО СЛУЧКИ, ОСОБЕНО В ГОЛЯМ ГРАД КАТО ЛОНДОН. ДА НЕ ТИ КАЗВАМ КАКВО СЕ СЛУЧВА ТУК В МАЛКИТЕ СЕЛЦА...

О, сигурен съм, че е ад.

РАЗНИ АГЕНТИ, КОИТО ОТКАЧАТ С БРАДВИ И Т.Н.

Хахах, ужас! Навсякъде ги има!





ДА СЕ ВЪРНЕМ КЪМ ПЪНК ЕРАТА В ЛОНДОН ПРЕЗ 70-ТЕ. КЛИКАТА ТРЪБЕШЕ, ЧЕ НЕ СТЕ "КУУЛ". ВИНАГИ СТЕ БИЛИ АУТСАЙДЕРИ. ОСОБЕНО В ОЧИТЕ НА ПРЕСАТА.
Точно така.

ОБАЧЕ КЪДЕ СА ВСИЧКИТЕ ОНЕЗИ "КУУЛ" ПЪНК БАНДИ СЕГА? А STRANGLERS ПРОДЪЛЖАВАТ ДА РАЗБИВАТ, ДА РАЗПРОДАВАТ ТУРНЕТА И НАЙ-ВАЖНОТО - ДА ПРАВЯТ РАЗМАЗВАЩИ НОВИ АЛБУМИ!

Има много елементарно обяснение за всичко. Работата е там, че всичките онези групи - Clash и Pistols, идваха да ни гледат преди да сформират своите банди.

Много ясно си спомням как една нощ Джо Страмър ридаеше на рамото ми, хлипайки: "Как ми се иска да си имам група като вашата!".

През 1976-та стана голям скандал, понеже по повод 200-годишнината на Съединените щати избраха нас - Stranglers, да представляваме Лондон, заедно с Ramones, които представляваха Ню Йорк.

Много групи завидяха и се вкиснаха, но ние бяхме избраните. Стана един голям въргал и естествено медиите взеха страната на Pistols и Clash, понеже те носеха модерни за онова време дрехи и така-нататък.

Те, обаче, имаха ограничено съществуване, понеже нямаха кой знае какво толкова да кажат и освен това не се понасяха помежду си, докато ние дълги години бяхме адски задружни и имахме някакво послание. Поне аз така мисля.

Така или иначе, те всички вече са мъртви, а ние не сме. Дори журналистите, които ни оплюваха са мъртви, както и вестниците им. А младите журналисти, тези на 16-17 години, смятат, че сме велики. Така че кой се смее последен, а?

 


снимка: Дейвид Бони

СЛЕД ТРУДНОСТИТЕ ПРЕЗ 90-ТЕ, В НАЧАЛОТО НА НОВИЯ ВЕК ВСИЧКИ ТРЪБЯХА КАК ВИЕ СТЕ "НАЦИОНАЛНО СЪКРОВИЩЕ" И "ЛЕГЕНДИ". ДОРИ БЯХТЕ ОТНОВО НА TOP OF THE POPS КОГАТО ИЗЛЕЗЕ 'NORFOLK COAST'...

Ами, да. Получи се нещо като френската съпротива през Втората световна. По едно време всички твърдяха, че са били в съпротивата. Ако беше така, Франция щеше да бъде освободена много по-рано. Щом е яко да кажеш, че си бил там, веднага се появяват самозванци.

Както при Stranglers. Казват: "О, да! Аз ВИНАГИ съм харесвал Stranglers - още от началото!"

ТОВА Е КАТО ВСИЧКИ ОНЕЗИ ФЕНОВЕ НА ЧЕЛСИ, КОИТО ТВЪРДЯТ, ЧЕ СА ХОДИЛИ НА МАЧОВЕТЕ НА ОТБОРА КОГАТО НА СТАДИОНА ИМАШЕ НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 15,000 ДУШИ...

Точно - знаеш точно какво имам предвид.

БИ ЛИ МОГЪЛ ДА НИ ОБНАДЕЖДИШ ПОНЕ МАЛКО, ЧЕ ТОВА ТУРНЕ И ЛЕТНИТЕ ФЕСТИВАЛИ НЯМА ДА БЪДАТ ПОСЛЕДНИТЕ КОНЦЕРТИ НА STRANGLERS?

Надявам се да не са. През последните 6-7-8 години все си мислех, че това може да се случи, най-вече заради здравословни проблеми, особено когато става въпрос за Джет.

Той никога не е водел особено здравословен начин на живот, а и остарява. Той е най-дъртият мръсник в града. Тревожим се за него, но какво да се прави - през годините сме имали шестима различни барабанисти. Говорим за над 30 години.

Джет не винаги е бил най-здравословният пич, той си е г-н Рокенрол, толкова е издевателствал над тялото си - във всяко едно отношение. Той е правил всичко и то в огромни количества. За съжаление, сега си плаща за това. Напоследък много рядко пътува с нас извън страната.

 

снимка: Дейвид Бони

ГОВОРЕЙКИ ЗА КОНЦЕРТИ, БЯХТЕ ОБЯВЕНИ ЗА ЕДНИ ОТ ХЕДЛАЙНЕРИТЕ НА НАЙ-ГОЛЕМИЯ ПЛАЖЕН ФЕСТИВАЛ В БЪЛГАРИЯ ПРЕДИ ДВЕ ГОДИНИ. ПЪРВО БЕШЕ ПОТВЪРДЕНО, СЛЕД КОЕТО ОТМЕНЕНО. БИ ЛИ НИ КАЗАЛ КАКВО СТАНА?

Ами, доколкото ние разбрахме, общината била отказала лиценза. А ние наистина искахме да свирим на този фестивал.

На този етап от кариерата ни винаги е хубаво да имаме нови приключения и преживявания. Тъй като никога не сме били в България, очаквахме концерта с нетърпение.

ИНТЕРЕСНО. НИЕ ПЪК ЧУХМЕ ОТ НЯКОИ "ИЗТОЧНИЦИ", ЧЕ ПОНЕЖЕ НЯКАКЪВ ТВОЙ ДОБЪР ПРИЯТЕЛ СЕ ЖЕНИЛ НА СЪЩАТА ДАТА ВЪВ ФРАНЦИЯ, ТИ СИ ОТКАЗАЛ КОНЦЕРТА, ЗА ДА ОТИДЕШ НА СВАТБАТА...НА МЕН ЛИЧНО ТОВА МИ ПРОЗВУЧА ДОСТА НЕВЕРОЯТНО...

АБСОЛЮТНА измишльотина! Не помня от колко години не съм бил на сватба. Поне не във Франция. И това са пълни глупости!

Честно казано ако трябваше да избирам между между сватба на приятел и първия ни концерт в България, моят приятел би ме разбрал. Така че това са пълни глупости!



снимка: Дейвид Бони

ЗНАЕХ СИ! ОСВЕН ВСИЧКО ДРУГО Е МНОГО ПРИЯТНО ДА ЧУЕМ, ЧЕ ДЕЙВ ГРИЙНФИЛД ОТНОВО Е ОСНОВНА ЧАСТ ОТ ЗВУКА НА ГРУПАТА, СЛЕД КАТО ПРЕЗ 90-ТЕ, КОГАТО ПРАВЕХТЕ ПО-ОПРОСТЕНИ РОКЕНРОЛ АЛБУМИ, ТОЙ ОСТАНА ЛЕКО В ПЕРИФЕРИЯТА. МИСЛИШ ЛИ, ЧЕ ДЕЙВ Е ЕДИН ОТ НАЙ-ЧУДНОВАТИТЕ ХОРА В ИСТОРИЯТА НА РОКЕНРОЛА?

Ако сега му поставят диагноза, мисля че тя би била "силнофункционален, със Синдрома на Аспергер, в рамките на аутистичен спектър".

Но понеже той е от поколение, което няма такава диагноза, просто го определят като ексцентрик.

Е, И МУСТАКЪТ ПОМАГА.
Да, мусктакът, както и органа, бакенбардите и така-нататък. Той просто е странен тип. Познавам го от 38 години, но всъщност не го познавам. Обаче знам как би реагирал във всяка една ситуация, той просто е особен.

ТЕЗИ ДНИ ЗАПОЧВАМЕ СЕДМИЦА НА STRANGLERS ПО РАДИОТО...

Дано това накара някой да ни покани да свирим в България...

БИ ЛИ ОБОБЩИЛ НАКРАТКО ВСЯКО ЕДНО ДЕСЕТИЛЕТИЕ ОТ СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА ГРУПАТА?

Ами, през 70-те се утвърдихме като сериозни музиканти и се научихме на занаята, свирейки по кръчми и клубове. Учехме се как да се промотираме и да изградим собствен облик.

80-те бяха време на ексцесии, имахме огромен успех и към края на това десетилетие вече не се кефехме особено един на друг, малко се пообъркахме.

През 90-те Хю напусна, аз пък загубих увереност в себе си, като вокалист и композитор, оставих нещата в ръцете на други.

В края на 90-те отново получих вдъхновение, разкарах Джон Елис, взех Баз в групата, по-късно Пол напусна и отново станахме четворка, което е идеалният формат за Stranglers.

В момента цепим на пълни обороти и сякаш изживяваме нов ренесанс. Интересното е, че всичките онези издънки от миналото, всичките грешни ходове от търговска гледна точка, всичките забрани и заключвания в пандиза, сега се водят като някакви геройски подвизи.

Защото сега сме в поколението на X-Factor, където всичко е толкова безопасно, че нашите неща се считат като връщане към една по-искрена и невинна епоха. Освен това, технически, като група, сега сме по-добри.

Е, АЗ НЕ СЪМ ГЛЕДАЛ СЛАБ КОНЦЕРТ НА STRANGLERS, А СЪМ БИЛ ПОНЕ НА ДЕСЕТ. МАКАР ЧЕ СИГУРНО ИМА ХОРА, КОИТО СА БИЛИ НА НАД 2,000...

Хахахахаха!

ОКЕЙ, ТИ СИ ФЕН НА АРСЕНАЛ, КАТО МЕН. КАКВИ СА ШАНСОВЕТЕ НИ ДА ЗАВЪРШИМ В ЧЕЛНАТА ЧЕТВОРКА ТОЗИ СЕЗОН?

А, топчиите! В момента е много несигурно. Смятам, че им трябват по-малко финтове и повече ветерани в защита. Като се сещам за дните на "Непобедимите" и хора като Тони Адамс, Лий Диксън и Мартин Киоун...

Трябва ни малко британски гръбнак в защита. Малко по-зрели фигури там отзад.

СЛУШАЙ

права Тангра Мега Рок




снимка: Джон МакМъртри


 

Източник: radiotangra.com