PRONG - Carved Into Stone (2012)

27 Април 2012
news page

Скоро стават четири години откак Ministry бяха в България по покана на любимото ти радио и за някои от нас този концерт си остава преживяване от вида две в едно, заради присъствието на Томи Виктор- китарист, вокалист и основател на Prong.

Томи се разхождаше свободно навсякъде. Земен и непринуден, той не отказваше снимка или автограф върху копие на актуалния диск на Prong, "Power Of The Damager" (2007), който се продаваше на щанда в залата заедно с официалния мърч на Ministry.

Ministry не са единственото му странично занимание. През годините той помагаше и на Danzig, като често изоставяше собствения си проект в полза на нещо друго.

Днес Carved Into Stone доказва, че Prong не са родени и създадени за пазарен успех. За смели решения и експерименти- може би да, но не и за световна стадионна слава.

Въпреки правилните географски параметри (Ню Йорк), безупречното CV (бивш отговорник за звука в легендарния пънк и хардкор клуб CBGB's) и поне два класически албума зад гърба си ("Beg To Differ" от 1990 и "Cleansing" от 1994), Томи Виктор и Prong си остават от т.нар. музикантски банди-групи, които имат огромно влияние върху други групи (в този случай  White Zombie, Korn, Six Feet Under, Dry Kill Logic), но ограничен периметър на действие сред обикновените слушатели.

Преди време човек можеше да си сверява часовника с албумите на Prong.

От известно време насам това също е под въпрос. "Carved Into Stone" следва една наложила се в последно време тенденция към по-агресивен, по-тежък звук. Сещаш се как звучи новият Soulfly.

Prong тръгват в тази посока още от самото начало на диска ("Eternal Heat") и се борят да запазят същата динамика през цялата първа половина като по пътя ни дават може би най-класически звучащото парче на бандата от "Cleansing" насам ("Ammunition") и след това безшевно преминават към по-умерено темпо с добре замаскирани слъдж моменти. Краят ("Reinvestigate") връща атаката обратно, но този път с лек индъстриъл нюанс.

Траш пуританите изоставиха Prong още в началото на 90-те, защото не понесоха кросоувър новостите и кавъра по The Stranglers. Онези които се надяват на втори "Cleansing", също няма да са доволни особено.

"Carved Into Stone" може да се хареса единствено на хората, които продължиха да си падат по Prong след "Prove You Wrong" (1991) без уговорки и специфични изисквания. Колкото и да сме малко, този албум е за нас.

 

Източник: radiotangra.com