LOUD FESTIVAL 2012 - ден ВТОРИ

04 Юни 2012
news page

3ри юни 2012
ASPHYX - MESHUGGAH - SOULFLY - ANNIHILATOR - SLAYER

текст и снимки: Jason

Ден втори, сеч втора.
По обяд агенти на държавна сигурност се опитват да саботират работата на фестивалното студио с най-соц от соц приомите - спират ни тока. След намесана техническите екипи на LOUD FESTIVAL 2012 обаче, плановете им претърпяват провал, така че им се налага да се оттеглят, слушайки повторения на Златния Орфей по вефа, а ние възобновихме аудиотерора до всяка точка на планетата. (Добре де, поукрасявам малко нещата - токът спря, после дойде - ебати скуката). 

Теренът пред сцената дава признаци на спичане, но имаме всики основания да смятаме, че след като се напои с достъчно бира и пот (дъждът беше бонус), ще е годен за гонене на прасе в кал. За съжаление в тази урбанистична среда автентичните прасета са кът, така че от охраната ни предлагат алтернатива - една конкретна пиянка от ден първи. Е да, ама и той явно се е скътал да спи в храстите, така че правим единтвеното, което се прави в такива случаи -

пием бира.

[ Чакай да дрънна още една, че ей сега събитията ще тръгнат на бързи обороти. ]

И сега събитията тръгнаха на бързи обороти (казах ли ви!). В студиото идват един след друг Mårten от Meshuggah, Martin от Asphyx (да се не объркате), а Jeff от Annihilator дори влиза в студиото докато си лафим с Martin. Имаме време за колкото за фас-пауза (Jack-пауза за непушачите) и Asphyx скачат на сцената.

SHOWTIME!

Слънцето пече така, сякаш си няма друга работа, а пред сцената тълпата вече се сгъстява. Пият бира. ASPHYX излизат на сцената. Пият бира.

И настана СЕЧ! Не знам какво пафкат точно тези конктерни холандци, но не е нещо, което те кара да се кикотиш. Вярно, доста жизнерадостни агенти са между песните, но по време на самите песни наказват с толкова хъс и злоба, че няма как да останеш безразличен. И публиката, съответно, не остава. Подскоци, хорово дране, мошинг и развяти във въздуха рога и бири и така по време на целия сет. Единственото куцо е, че сетът приключи навреме, а именно след 45 минути.



Цялото първо посещение на родна земя на ASPHYX беше изключително стегнато - долетяха, качиха си техниката на сцената, строшиха ни главите, свалиха си техниката от сцената, отлетяха. Всичко това в рамките на шест часа. Обещаха да дойдат пак и дано, защото си струва отвсякъде.

Пием бира.

MESHUGGAH, да си призная честно, не са точно моята бира. Жестоки техничари и невероятни виртуози, без съмнение (и не само - Mårten удари Pricess of the Night на Saxon на нашата Tangra-Loud-китара и звучеше супер яко), но предполагам, че предпочитам музиката да има малко хаотичност. Или пък просто завиждам.

Публиката обаче няма подобен проблем. Скандирания "Me-shu-ggah!!! Me-shu-ggah!!!" се чуваха още преди Asphyx да излязат, а сега ентусиазмът премина точката на кипене. И ентусиазмът е взаимен, както се видя още от първата нота, която се стовари върху тълпата, а, уверявам ви, нещата не улегнаха с течение на сета.



 Агенти на държавна сигурност се опитаха да саботират събитието, като направиха магия за дъжд, но не им се получи. Ако е имало гръмотевици, никой не забеляза. А и както се оказа, докато сваря да си обърна гърба, Jens Kidman е демонстрирал солидарност с феновете, излизайки на кратък crowd-surfing под дъжда. LOUD FESTIVAL 2012, бейби!

Аз си бях обърнал гърба, за да пия бира, но освен това, да разтоваря снимковия материал в нашето специално фестивално студио. Там се оказа, че е Мариаджела от Tristania, потърсила подслон от дъжда, а пък Васил я придърпал за едно кратко интервю, специално за вас.

Пием розе.

Дъждът спира, Марианджела изчезва на някъде, а тълпата вече очаква Макс Кавалера и SOULFLY.



SOULFLY са вече стари акули на родната ни сцена, но от това ентусиазмът на феновете не мръднал и йота. Дъжд или не, кал или не, паркът пред сцената е фраш с луди глави, предназначени за чупене от Макс. И Макс чупи! Удар след удар, чукове от дискографиите и на Soulfly и на Sepultura се стоварват върху тълпата, и за да не остане никакво съмнение, че сме големи шураци, се заформя кален, ама КАЛЕН мошпит. Имаме видео, снимано от сцената, за да разберете за какжо иде реч.

Нямаше нуджа да си играем да търсим прасе за гонене, нещата си се подредиха чудесно.

Пием.

ANNIHILATOR се втурват на сцената с хъс и не се спират до края на сета. Откъм музикантска мобилност, това е може би най-енергичната банда на феста. За час и нещо пичовете навъртяха километраж от летището до Обеля, ако не и повече. Търчаха напред по сцената, назад по сцената, по тонколоните, пред транспарантите и общо-взето навсякъде, където има повърхност за търчане, в даден момент ще видите някой от бандата да търчи.



Това че успяват да свирят зверски докато търчат е някакво вуду, което не го вдявам. Тълпата беше по-кротка, отколко по време на сета на Soulfly, но това е в реда на нещата, при положение, че свириш след Soulfly.

Пием, щото ей сега ще стане страшно!

И ей сега стана страшно! (Нали ви казах!) Да си призная, смятах целия този пасаж да е само едно дълго SSSSLLLLLLLAAAAAAAAYYYYYYYYYYYEEEEEERRRRRR, защото ако ви трябва описание на сет на SLAYER в проза, по добре си го пуснете на водомера, ще има повече смисъл. Но имайки предвид, че бандата е в леко променен състав си струва да се отбележат телеграфно няколко точки.
1) Гари Холт не е Джеф.
2) Гари Холт се справя чудесно като заместник на Джеф.
3) Публиката тотално отеба кал и глупости и се струпа на компактна маса из цялата морава, за да се размаже, както си му е реда.
4) Това какъв звяр е Кери Кинг и какъв октопод е Ломбардо и как корми нашия Елвис сме си си го говорили, така че няма нужда да папагалстваме
5) [ тая точка я слагам тук, само за да ми се получи смешката ]
666) FUCKING SSSSSSSSSSLLLLLLLAAAAAAAAYYYYYYYYYYYEEEEEERRRRRRRRRRR!!!!!

ГАЛЕРИЯ 

Източник: www.radiotangra.com