FISH

19 Август 2012
news page

ФИШ ще се представи на 21 септември 2012 в 'Античния театър' в Пловдив.

Легендарният певец на MARILLION ще изпълни най-добрите песни от тяхната история, както и парчета от своята великолепна солова кариера. При това, за първи път в историята, някои от тях със симфоничен оркестър.

Месец преди концерта, говорим с ФИШ по телефона.

едно интервю на Васил Върбанов



ЗДРАВЕЙ, ФИШ, КАК СИ?

Много добре, благодаря. За разнообразие, в Шотландия спря да вали.

ДОСТА ВРЕМЕ МИНА ОТ ПОСЛЕДНИЯ ТИ КОНЦЕРТ В БЪЛГАРИЯ …
О, да…

ПОВЕЧЕ 6 ГОДИНИ, НАЛИ?
Трябваше да дойдем отново с турнето след албума ‘13th Star’ през 1997, но имахме страхотен проблем с автобуса ни в Гърция и в крайна сметка концертът падна. Страшно жалко, защото очаквахме това шоу с голямо нетърпение.

Естествено, толкова много неща се случиха оттогава...Бяхме 15 месеца на турне – направихме 180 концерта с акустичното клубно турне FISHEADS. Бях много на път, а освен това имах и лични проблеми през 2008, 2009 и 2010. Да, наистина мина много време.

Но ето, връщаме се с групата и с усилвателите.


 

КАЖИ НИ ПОВЕЧЕ ЗА ПРЕДСТОЯЩИЯ ТИ НОВ СТУДИЕН АЛБУМ – ‘A FEAST OF CONSEQUENCES'. ТОВА ОЩЕ ЛИ Е САМО РАБОТНО ЗАГЛАВИЕ ИЛИ ВЕЧЕ Е ПОТВЪРДЕНО И ОФИЦИАЛНО?
Да, албумът щесе казва така. Всъщност, работим по него и в момента, днес. Фос Патерсън е тук за 5-6 дни и правим една клавирна партия.

А освен това, вече поработихме и със Стийв Вантсис, с който правихме ‘13th Star’. Ще се опитаме да сме готови с музиката и текстовете  в следващите 3-4 месеца, за да записваме през ноември-декември.

Чудесно е отново да работим заедно със Стийв. Свършихме чудесни неща по албума ‘13th Star’. Но новият албум, според мен,  в известен смисъл е повлиян от акустичното турне Fisheads.

Тогава, подложихме песните на  дефрагментация. Много песни, които счетохме, че по естествен начин пасват на акустичната програма. Парчета от албума ‘Vigil…’, както и неща като ‘Fugazi’ и ‘Incubus’, които изпълнявахме. Дадохме си сметка за начина, по който сме писали тези песни навремето – най-общо с ритъм, китара и клавири.

И точно това правим в този нов албум – адски директно, композиране от старата школа, след което нещата се развиват в студиото. 

СВЕТЪТ ДРАМАТИЧНО СЕ ПРОМЕНИ В ПОСЛЕДНОТО ДЕСЕТИЛЕТИЕ…ИНТЕРЕСНО, ОТ КАКВО ЧЕРПИШ  ВДЪХНОВЕНИЕ ЗА ТЕКСТОВЕТЕ СИ ДНЕС – КАКВО ТЕ ПРОВОКИРА ДА ПИШЕШ?
Хм, според мен от света около мен. По принцип, прекарвам деня си в места, в които телевизорът е включен почти 24 часа на ден. Според  мен, ако живееш в света и обществото, в което живеем ние, е трудно да пренебрегнеш цялата несправедливост и проблемите, които толкова дълго време бяха игнорирани.

А всичко това, от позицията ми на 54-годишен, ме изпълва с гняв, а също и със страх. И тези неща, в известен смисъл, са двигатели на моето творчество.



ИМАШ РЕПУТАЦИЯТА НА ЧОВЕК С ДАРБА КЪМ ДУМИТЕ. ИМА ЛИ НЯКАКВИ АДСКИ СИЛНИ ТЕКСТОВЕ В НОВИЯ АЛБУМ, ИЛИ Е ТВЪРДЕ РАНО ДА СЕ КАЖЕ?
За да ви дам известна представа, по какво работим в момента, ще ви кажа, че наскоро посетих бойните полета на Първата световна война във Франция - на Сома. Бях направо поразен.
 
Оставиха много силно усещане в мен, защото и двамата ми дядовци са се били и оцелели през Първата световна война.

Има едно място – гората Фуро. Дядо ми по майчина линия е копал окопи и се е бил там.

Имам една песен за тази гора - ‘High Wood’. В нея става дума за това, как гората се е върнала и как расте отново, въпреки ужасните разрушения по време на битките.

Става дума и за войната, за това, как по време на тази битка там много неща са били използвали за първи път. Имало е кавалерия срещу картечници, огнехвъргачки, авиация. За първи път са били използвани танкове. В тази битка, за първи път, технологиите са влезли в играта.

Песента ‘The High Wood’ разказва от гледна точка на войниците. Това до голяма степен е военна песен, но започва от Първата световна и стига чак до войната в Афганистан.

Много, много сложна песен. Вероятно ще стане 15 минути дълга. Започнахме работа по нея вчера.



КАТО СТАНА ДУМА ЗА ДЯДОВЦИТЕ ТИ, ВИДЯХ ВЪВ FACEBOOK-А ТИ, ЧЕ ДЪЩЕРЯ ТИ ВЕЧЕ Е СТАНАЛА ЖЕНА, КОЯТО СИ ИМА ВЕЧЕ СВОЯТА КАРИЕРА …
О, да…

ЩАСТЛИВ ЛИ СИ С ТОВА, КОЕТО ТЯ ПОСТИГНА И ДО КАКВА СТЕПЕН ТИ Я ПОДТИКНА КЪМ АРТИСТИЧНИТЕ НЕЩА, С КОИТО СЕ ЗАНИМАВА?
Майка ми е била модел, като млада. А и дъщеря ми винаги е била обградена от развлекателната индустрия. Тя е красива жена и да работи като модел е нещо естествено.

Според мен, обаче, не това е нещото, с което иска истински да се занимава. Мисля, че се стреми към кариера на актриса. Занимава се и с дизайн.

Вчера се видяхме. Тя си има своя живот вече.  Живеем независими един от друг и тя се справя много добре. Вчера беше много позитивно настроена, беше чудесно.

Тя е много упорита и мъдра жена. Сигурен съм, че ще се справи.
 
САМИЯТ ТИ ИМАШ УЧАСТИЯ В НЯКОЛКО ФИЛМА В МИНАЛОТО …ЩЕ ТЕ ВИДИМ ЛИ ОТНОВО НА ГОЛЕМИЯ ЕКРАН СКОРО?
Не, нищо такова не се очертава в момента. Когато правя албум е адски трудно да правя, каквото и да било друго. Ще съм потънал в него да януари-февруари.  Трябва да се концентрирам  110 % в този албум.

А освен това, след него ще тръгнем на турне, мисля през май. Трудно ще е да участвам във филм по същото време.

Последият, в който се снимах беше ‘Electric man’ – един малък и незавими филм. Както казах, има много противоречия мажду работата като музикант и като актьор. Много е трудно.





В АНТИЧНИЯ ТЕАТЪР В ПЛОВДИВ ЩЕ ИЗСВИРИШ НЯКОИ СВОИ ПЕСНИ ЗА ПЪРВИ ПЪТ С ОРКЕСТЪР.  ТОВА, ГОЛЯМО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТОВ ЛИ Е ЗА ТЕБ?
Да, огромно предизвикателство. Може би най-вече, заради аранжиментите за оркестър. Ще пристигнем в България няколок дни по-рано, за да можем да репетираме с оркестъра. С тях ще изпълним общо 5 песни и ще бъде много интересно, защото нито една от тях, не е била свирена по този начин.     
 
Така че нямам търпение да видя, какво е направил оркестърът, както и да излезем на сцената. Още повече на място, като Античиния театър, с толкова история, древни спомени и излъчване Със сигурност ще бъде фантастично!

права Тангра Мега Рок
 

Източник: radiotangra.com