SOUNDGARDEN – King Animal (2012)

26 Ноември 2012
news page

Албумът на завръщането на SOUNDGARDEN прилича на филми като 'The Avengers' по комиксите на Marvell, за който бандата записа парчето 'Live To Rise' тази пролет – много повече шум и PR, отколкото реални качества на продукта.

А 'King Animal' е точно това – продукт на индустрията. Както вероятно и самият риюниън на сиатълската легенда.

ALICE IN CHAINS се завърнаха тежко и категорично, въпреки риска 'нов певец' с 'Black Gives Way To Blie'.

PEARL JAM така и не си тръгнаха, като музиката им отлежа и от деветдесетарски гневен рок, постепенно премина в елегантна алтернативна музика за хора на средната възраст.

Покрай SOUNDGARDEN се вдигна шум до небесата, повече от година чакахме албумът, новини имаше за всичко, което се случва около групата, а първият студиен запис на американците от 16 години насам е пълен с полиран и равен мейнстрийм рок.

'Been Away Too Long' e предвидимо псевдооткровение, което повече прилича на задължение от страна на групата. Доста сходно с глупостите на ОЗИ в последните десетина години например.

Песента е напомпана, Крис пее чудесно, но музиката е много обуздана, китарите на Ким Тайл присъстват, а не хапят и всъщност, парчето преспокойно може да се върти по всяка рок радио станция, независимо софт или хард.

Това е и цялостното усещане от 'King Animal' – една адски важна и голяма група, създадена и движена от четирима големи музиканти, е отново пред нас и някак по задължение вади чудесно изсвирен и някак бездушен рок.

Разбира се, има и силните моменти – 'Non-State Actor' е игриво и фънкарско парче, което на живо със сигурност ще те кара да скачаш 4 минути; 'By Crooked Steps' пулсира в така любимата насечена ритмика на баса и барабаните на Бен Шефърд и Мат Камерън; мудната затваряща жега на ритуалното 'Rowing'; силните вокали на Крис Корнъл...

Но стремежът да се гони определена слушаемост и следването на формулата за директни хард рок парчета, разредени с по някоя и друга баладична песен, превръщат албума в предвидим запис, а не творение на лидери, вдъхновили днешни такива.

На повечето от песните липсват лице и мускули: в 'Bones of Birds' имаме приятно разпилян почти психеделичен рок, със силно ограничен от хлабавия припев полет; лиричните 'Black Saturday' и 'Halfway There' търсят полуакустична ведрина зад рифовете на Ким – по-скоро отзвук от титаничния някога тътен на SOUNDGARDEN.

Да, през 2012 виждаме и чуваме исполинска рок група, която обаче днес е тук, яхнала 'King Animal' – не див звяр, а твърде добре опитомено и дресирано да изпълнява трикове животно.

Източник: radiotangra.com