KILLSWITCH ENGAGE - Disarm the Descent (2013)

12 Април 2013
news page

През 2002 г. KILLSWITCH ENGAGE издълбаха дълбока граница между ерата на неометъла и тази на метълкора, от по-добрата страна на която се намираме вече цяло десетилетие.

С годините някога революционната им смес от метълизиран хардкор, мелодет и чисти вокали неизбежно загуби свежестта, с която ни помете първия път, когато чухме 'Alive or Just Breathing'. А след период на сътресения в състава и креативно изтощение сега KILLSWITCH ENGAGE са притиснати до стената – новият албум може или да ги върне в играта, или да подпечата  тъжното им потъване в историята.

'Disarm the Descent' е крайно решителен и пламенен отговор на това предизвикателство. Заедно със завърналия се в състава оригинален фронтмен Джеси Лийч - KILLSWITCH ENGAGE не само преоткриват креативния заряд, който навремето ги превърна в една от най-важните метъл групи на планетата.

Те всъщност постигат нещо по-голямо – успяват да затворят и кръга на досегашните си търсения като музиканти, издавайки най-завършения албум в дискографията си.

Защото да, Лийч тук често изкрещява това, което замествалият го между 2002 и 2012 г. Хауърд Джоунс би изпял, и така връща част от суровата тежест на първите два албума.

Но от друга страна, песни като пилотния сингъл 'In Due Time' и кулминиращата в заразителен мелодет риф 'New Awakening' са точно рафинираният метълкор с гигантски чисти припеви, който групата бе развила до съвършенство след това.

В този албум Лийч прави най-убедителното си вокално изпълнение досега, справяйки се перфектно с неща, които просто нямаше да може да изпее през 2002 г. – само чуй великолепната балада 'Always', една от най-важните песни тук.

'Disarm the Descent' обаче не е само някаква идеална среда между 'Alive or Just Breathing' и 'The End of Hearthache' – два от най-важните метъл албуми, излезли през този век.

Обърни внимание на нечовешкото темпо, с което се нижат мелодичните рифове в затварящата 'Time Will Not Remain', и ще си дадеш сметка, че KILLSWITCH ENGAGE са записали и категорично най-бързия си албум досега. Това е звукът на група, която не пести средства и усилия, за да те спечели отново на своя страна.

И категорично успява, защото музиката й е крайно искрена. А точно това винаги е било най-вдъхновяващото качество на KILLSWITCH ENGAGE.
 

Източник: radiotangra.com