ASIA и ОРКЕСТЪР в АНТИЧНИЯ ТЕАТЪР в ПЛОВДИВ

21 Септември 2013
news page

ASIA на Sounds of the Ages

Оркестър на Държавна опера Пловдив - диригент: ЛЕВОН МАНУКЯН

21 септември 2013, Античен театър, Пловдив

текст: Емил Георгиев, снимки: Елена Ненкова

SOUNDS OF THE AGES 2013 - организиран от ТАНГРА МЕГА РОК

Британската супергрупа ASIA записа материал за предстоящото си DVD и за първи път изпълни свои песни в съпровод на симфоничен оркестър на живо в събота, в Античния театър в Пловдив.

Събитието бе в рамките на третото издание на музикалния форум Sounds of The Ages, а заедно с рокзвездите на сцената бяха и музикантите от пловдивската опера под ръководството на Левон Манукян.




 
Класическите и рок музикантите прекараха голяма част от съботния следобед в Античния театър в отлично настроение, но и в репетиции, преди гостите да се оттеглят за кратка почивка.

Както подхожда на добре възпитани британски джентълмени, Джон Уетън, Джеф Даунс, Карл Палмър и Сам Коулсън, (на мястото на ветерана Стив Хау) излязоха на сцената точно 20,30 ч. и подкараха хит след хит от богатата си (12 албума от 1982-а до днес) дискография.

При идеални климатични условия и театър, пълен с отзивчива публика, рок сървайвърите стартираха със 'Sole Survivor' от първия албум през 1982 и продължиха с най-доброто от творчеството си през годините (още от вчера разполагате с пълния сетлист, отпадна само парчето 'Go').





Между две песни Джон Уетън успя да поздрави феновете на български с "Добри  вечер! Как сте? Добре.“, без да чете от никъде.

Малко след средата на шоуто, за шест песни в роккупона се включиха и пловдивските симфоници.

Концертът започна добре още от самото си начало, но всяка следваща песен като че ли ставаще по-добър - 'Heroine', 'Smile', 'Wildest Dreams' (в чийто текст Уегтън намери начин да вмъкне думата България, което предизвика допълнителен взрив на одобрение). 





Финалът естествено дойде под звуците на 'Heat Of The Moment' - за съжаление на разгорещената публика само час и 20 минути след началото.

Доста хора - явно незапознати с предварителната информация, поне 20 минути не искаха да повярват, че шоуто е свършило - и да си тръгнат. 

Разбира се, може да се съжалява за отсъствието на ветеранът Стив Хау (но не е възпитано по време на концерта от публиката да се носят викове: 'Where is Steve Howe?')

Не че младият Сам Коулсън, (направил силно впечатление на няколкостотин фенове на Пол Гиблърт още при първото си идване у нас), не се справи перфектно със ролята си.

Той дори изсвири пасажи, които в чисто техническо отношение вероятно биха затруднили дори Хау. Колкото и да е уважаван от колегите си, на Сам все още му липсва аурата на величието. Липсва му ореолът, който сияе над главите на личности като Хау.

Но, нека гледаме положителното на нещата, както казваше един бивш премиер. А положителното е, че макар и кратък, концертът беше съдържателен.



Гостуването на ASIA бе част и от кампанията в подкрепа на кандидатурата на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019.

"Това ще е още една реклама за Пловдив и България. Подобни заснемания и промоции в световен мащаб на прочути музиканти ни улесняват при представянето на Античния театър и града" -  коментираха организаторите.

ОЧАКВАЙТЕ ГАЛЕРИЯ

Източник: radiotangra.com