'ЧЕТВЪРТА ВЛАСТ' - ДИМИТЪР КОЦЕВ - ШОШО (режисьор)

08 Октомври 2013
news page

ДИМИТЪР КОЦЕВ - ШОШО е един от двамата режисьори на сериала 'ЧЕТВЪРТА ВЛАСТ', който от края на септември събира погледите в БНТ 1.

Преводач, автор и на кино, син на великолепния актьор КОНСТАНТИН КОЦЕВШОШО е в студиото на радио ТАНГРА МЕГА РОК, за да отговори на стотина въпроси, свързани с творческия процес, а и по принцип.

За изкуството на сериала, актьорите, спецификата, ченгетата, живота в България, протестите, бъдещето и много други.

едно интервю на Васил Върбанов

(снимки БНТ)

СЛУШАЙ ТУК 
(текстът долу е с леки съкращения):

РЕЖИСЬОРИТЕ СТЕ ДВАМА, НАЛИ?

Двама сме – СТОЯН РАДЕВ и аз – ШОШО.

ЗАЩО ДВАМА РЕЖИСЬОРИ, ВСЪЩНОСТ?

Не е възможно един човек сам да направи цял сериал, чисто физически е невъзможно. Адски е изморително, дори в много сериали са и повече.

ТОЧНО ТОВА ЩЯХ ДА ТЕ ПИТАМ – ДВАМА ЛИ Е ТОЧНАТА БРОЙКА И АКО БЯХТЕ ТРИМА, ЩЕШЕ ЛИ ДА Е ПО-ДОБРЕ?

Много може да се поспори. Истината е, че двамата се разбрахме страхотно и мисля, че ако беше дошъл трети, щеше да ни попречи.

ПРАКТИЧЕСКИ, КОЛКО ВРЕМЕ ОТНЕ ТОВА, КОЕТО Е НАПРАВЕНО ДО ТОЗИ МОМЕНТ?

Подготовката на сценария отне половин година. Снимките стартираха декември 2012 и завършиха края на март.

А ТЕЗИ 6 МЕСЕЦА, КОГАТО СА ЗАМИСЛИЛИ СЦЕНАРИЯ, КОГА СЕ СЛУЧВАТ?

Той първо участваше на конкурс в БНТ този сценарий, спечели го през юни, след което започна да се работи по редакцията на всички отделни епизоди, така че да станат във вида, в който ги искахме и това отне много дълги месеци – от юни до декември.

И дори пак в последния момент се пишеха сценарии, в последния момент се работеше, но явно това е една схема, от която не може да се избяга. Както каза един мой познат по повод опитите ми с безбюджетното кино и мъките по него преди години...

Той каза – “Знаеш ли какво, работех за една американска продукция, на която бюджетът им беше 20 милиона – същата история, като твоя филм.”

Откъм усилия, откъм закъснения, откъм “защо вчера не свършихме тази работа, а я вършим днес”. Така че....

КАК СЕ СТРУКТУРИРА ЕДИН ТАКЪВ СЕРИАЛ? КИНОТО, КАТО ЧЕ ЛИ Е ПО-ЯСНО. НО, КАК Е ТУК – ОТ СЦЕНАРИЯ ЛИ СЕ ТРЪГВА ИЛИ ПЪК ОТ ЕДНА ПО-СУРОВА ИДЕЯ?

В случая, грубата идея беше на БНТ – те искаха сериал, който да е насочен към медиите. Към тяхната работа – какво правят медиите и доколко те влияят на политиката, на обществото и на общественото мнение...

ТОЕСТ, ИЗВОРЪТ Е В САМАТА БНТ?

Да, там продуцент в случая е СЕВДА ШИШМАНОВА - тя имаше ясната идея, че БНТ трябва да направи една стъпка....не бих казал по-нагоре, но по-различна от ‘ПОД ПРИКРИТИЕ’, който беше чисто криминален сериал.



ТОВА ОЗНАЧАВА ЛИ, ЧЕ ИЗЛИЗАНЕТО И СЪЗДАВАНЕТО НА ‘ЧЕТВЪРТА ВЛАСТ’ Е ВДЪХНОВЕНО ДОНЯКЪДЕ ИЛИ НАЙ-МАЛКОТО СЕ ОСНОВАВА НА УСПЕХА НА ‘ПОД ПРИКРИТИЕ’?

Със сигурност, успехът на ‘ПОД ПРИКРИТИЕ’ носи самочуствие на БНТ, но...

НАЙ-МАЛКОТО, ЗАЩОТО ВСИЧКИ НИЕ БЯХМЕ МНОГО ПРИЯТНО ИЗНЕНАДАНИ, ЧЕ НАЙ-ПОСЛЕ СЕ ОКАЗА, ЧЕ В БНТ, ЩЕ СИ ПОЗВОЛЯ ТОЗИ ИЗРАЗ, НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА СЕ ПРАВИ “ПРОДУКЦИЯ... ОТ И ЗА БАЛЪЦИ”...

Истината е, че продуцентският екип на БНТ се обърна към външни изпълнители  - мотивирани. Това е голямата разлика.

А в минали години ми се струва, че се вървеше към, хм, как да кажа...едно усвояване на пари. Според мен, такъв е бил случаят, защото бюджетите за 13 от последните сериали на БНТ са горе-долу еднакви, а качествено по-високото ниво на ‘ПОД ПРИКРИТИЕ’ и на ‘ЧЕТВЪРТА ВЛАСТ’ говори, че някъде нещо не е било наред, за да бъдат в такова лошо...дори техническо състояние. Не обсъждам творческото състояние на предишни сериали.

ЗАЩО ЧАК СЕГА СЕ ПОЯВЯВАТ МАСОВО БЪЛГАРСКИ СЕРИАЛИ? ДИРЕКТЕН РЕЗУЛТАТ ОТ РОЛЯТА, В СЛУЧАЯ, НА СЕВДА ШИШМАНОВА, КАТО ЧОВЕК, КОЙТО КАЗВА – ‘ДА, ТОВА МОЖЕ ДА СЕ НАПРАВИ’ ИЛИ – ‘НЕ, НЕ МОЖЕ’, ИЛИ И НЕЩО ДРУГО?

ЗАЩОТО, НЕ СМЕ ДОВОЛНИ, ЧЕ ХОРАТА ГЛЕДАТ ТУРСКИ СЕРИАЛИ, НО АКО СЕ ЗАМИСЛИМ, ОСВЕН КУЛТОВИЯ ‘НА ВСЕКИ КИЛОМЕТЪР’, ИМАШЕ И ’ДОМ ЗА НАШИТЕ ДЕЦА’ ....

Да, спомням си го и аз...

ТОЕСТ, ЗА 40 ГОДИНИ В БЪЛГАРИЯ ИМАМЕ СИГУРНО НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 2 СЕРИАЛА. НЕ ГОВОРЯ ЗА ‘ПЕТКО ВОЙВОДА’, РАЗБИ РА СЕ....(ЗАБРАВИЛИ СМЕ И ‘ДУНАВ МОСТ’ – бел.ред.)

Да, има и ‘ЗАПИСКИ ПО БЪЛГАРСКИТЕ ВЪЗСТАНИЯ’...Няколко са, но така или иначе са адски малко в сравнение с това, което се произвежда в момента.

ДА, В МОМЕНТА ИМА СИГУРНО 6 БЪЛГАРСКИ СЕРИАЛА ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 2 ГОДИНИ. КАКВА Е ПРИЧИНАТА ЗА ТОВА, СПОРЕД ТЕБ?

Аз мисля, че беше въпрос на натрупване, не само в зрителите – да си дадат сметка, че им липсва българският език, българският актьор, българските ситуации.

А и отделно, самите екипи, които работят в България, да натрупат опит. Те го натрупаха...сега тук ще вбеся тези големи, стари кинаджии, които казват – “Колко лошо, че си продадохме киноцентъра!”

За мен, това е най-доброто, което е направено в България в последни години. Защото дойдоха американски продукции, които ежегодишно, ежемесечно, ежедневно произвеждат квалифицирани кадри български кинаджии. Говоря за персонал – от кранисти, през осветители, каскадьори, гримьори....

ЦЕЛИЯТ ПРОЦЕС ОТ ‘А’ ДО ‘Я’....

Да, от една страна те си изкарват хляба в тези американски продукции, от друга – те качват, като цяло, нивото на българските продукции.

В ‘ЧЕТВЪРТА ВЛАСТ’ СИЛНО ВПЕЧАТЛЕНИЕ ПРАВИ АДСКИ ДЪЛГИЯТ СПИСЪК СЪС СЦЕНАРИСТИ. ОТ КАКВО СЕ НАЛАГА ТОВА?

В списъка сценаристи фигурират всички. Включително и двамата консултанти, които имахме – те се занимават с медии. И дори самите ние, за всяка серия, която сме снимали. Сценаристи, с които се разработваше сценарият в началото.

Така че, сценарните екипи са по принцип винаги големи. Не е изненада, че са толкова много хора и това е обичайното.



АКО ПРЕЗ 90-ТЕ ГОВОРЕХМЕ, ЧЕ БЪЛГАРСКИТЕ АКТЬОРИ СА ПРИНУДЕНИ ДА СЕ СНИМАТ (В ЧЕСТО НЕГОТИНИ) РЕКЛАМИ, СЕГА ВСЪЩНОСТ ИМА БЪЛГАРСКИ ФИЛМИ И СЕРИАЛИ, КОИТО ДАВАТ ВЪЗМОЖНОСТ НА ТЕЗИ АКТЬОРИ ДА СЕ ПРЕПИТАВАТ....

Даже стигнахме до обратния проблем, защото вече е много трудно да намериш свободни добри актьори, сега много от тях са ангажирани с едни или други сериали. Други, пък, си ги пазят ревниво някои телевизии с ангажиращи договори, които не им позволяват да участват.

Така че, при наличието на 4-5 сериала в различни телевизии, то си стана реален пазар, в който ние се борим да спечелим най-добрите актьори.  
 
ЗНАЕ ЛИ СЕ, ГОДИШНО, КОЛКО АКТЬОРИ И АКТРИСИ ИЗЛИЗАТ ОТ НАТФИЗ?

Честно казано, не знам. Доста са.

СИГУРЕН СЪМ, ЧЕ ТОЗИ НОВ ПОДИУМ ЗА ИЗЯВА НА БЪЛГАРСКИ АКТЬОРИ, НЕ Е ПОВЛИЯЛ НА КОЛИЧЕСТВОТО ХОРА, КОИТО СЕ ПРИЕМАТ В НАТФИЗ, ИЛИ ПО-ТОЧНО, ПРЕДИ, КОГАТО НЯМАШЕ ТЪРСЕНЕ, ПРИЕМЪТ НЕ Е БИЛ НАМАЛЕН....

Не, не, със сигурност нямаше намаляване на бройката, тя си върви една и съща. То има и доста други места, примерно Нов Български Университет вече има свои традиции, има добри преподаватели в актьорското майсторство.

Така че, не е само НАТФИЗ и много от актьорите, които гледаме в момента, всъщност, дори не са били в НАТФИЗ. Сещам се за ЮЛИЯН ВЕРГОВ, който не е от НАТФИЗ, но е актьор.

КОЙ, ВСЪЩНОСТ Е ЗВЕЗДАТА НА ‘ЧЕТВЪРТА ВЛАСТ’?

Ъъ...

ИЛИ Е ТВЪРДЕ РАНО ДА СЕ КАЖЕ?

Мога да кажа, че главният конфликт върви между АТАНАС АТАНАСОВ и ХРИСТО ШОПОВ и техните герои – Андрей Кръстанов – разледващият журналист от ‘Четвърта власт’ – възрастният доайен в разследващата журналистика, който се изправя срещу шефа на службите – ХРИСТО ШОПОВ.

ИМА ЛИ ОПАСНОСТ ОТ ПРЕНАСИЩАНЕ? В СМИСЪЛ, НАШИ БЛИЗКИ ПРИЯТЕЛИ ПРЕДИ ГОДИНИ ПРАВЕХА ПОПУЛЯРНИЯ ‘CUBE FEST’ ЗА АЛТЕРНАТИВНА БЪЛГАРСКА МУЗИКА.

И ЕДНА ОТ ПРИЧИНИТЕ ЗА ПРЕКРАТЯВАНЕТО МУ, ОЩЕ СЛЕД 2-3 ГОДИНИ БЕШЕ В ТОВА, ЧЕ ГРУПИТЕ ПРОСТО ТРЯБВАШЕ ДА СЕ ПОВТАРЯТ, ПОРАДИ ЛИПСА НА ДРУГИ.

ВЪПРЕКИ ЧЕ ПРИ АКТЬОРИТЕ, РАЗБИРА СЕ, Е ПО-ЛЕСНО, ЗАЩОТО ТОВА СА ЕДИНИЦИ И ПРИ ТОВА СА ОТ НЯКОЛКО ПОСЛЕДОВАТЕЛНИ ПОКОЛЕНИЯ?

Има го проблемът с амортизацията на образите. Много от актьорите, които са известни в България, вече са доста амортизирани.

От друга страна, те, американците са измислили системата на ЗВЕЗДИТЕ и тя работи! Тоест, за мен и теб, може би, на третия филм някой да се поизтърка, но за масовата публика, удобството да види всеки път ДЖОРДЖ КЛУНИ или всеки път ДЕЯН ДОНКОВ е огромно!

И те не се притесняват от това, че това са същите актьори. Това е така наречената ‘Система на Звездите’ – измислена в Америка, която вероятно се основава на някакви много прости психологически модели в главата на хората, че те просто обичат да имат едни и същи физиономии.

Ъ, ТО И ПОЛИТИЧЕСКИ СЕ ОКАЗА, ЧЕ Е ТАКА, В БЪЛГАРИЯ СПЕЦИАЛНО....

Абсолютно!

ОТ НЯКОЛКО МЕСЕЦА, С АБСОЛЮТНО ОСНОВАНИЕ, ВЕРОЯТНО, СЕ ИЗТЪКВА, ЧЕ ‘ЧЕТВЪРТА ВЛАСТ’ Е ‘ПОЛИТИЧЕСКИ ТРИЛЪР’ И, ЧЕ ТАКЪВ В БЪЛГАРИЯ НЕ Е ПРАВЕН...

КОЙ Е ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ТРИЛЪР-СЕРИАЛ, КОЙТО ВСЕКИ РЕЖИСЬОР, ЖЕЛАЕЩ ДА ПРАВИ ТАКЪВ, ГЛЕДА? ЗАЩОТО, АКО ГОВОРИМ ЗА КИНО, ТОВА СИГУРНО Е ‘ТЕЛЕФИЗИОННА МРЕЖА’?

Аз ще ви издам - едно от нашите вдъхновения се казва ‘BOSS’. Това е сериал на режисьора ГЮС ВАН САНТ. Миналата година беше вторият му сезон, по-миналата първият.

Един, наистина, уникален сериал за кмета на град Чикаго. Толкова брутално разкриващ политическите игри, че дори ми е малко неудобно да го спомена, като ‘пътеводна звезда’, защото в днешно време, разбира се, хората вече имат възможност да видят, какво се случва от двете страни на Океана в реално време - сега. Нещо, излъчвано вчера, могат да го гледат днес и съответно да направят сравнение.

Аз няма да се радвам от подобно сравнение, защото филмът е уникален и, както е уникален, миналата година го свалиха по липса на рейтинг.

ИМАШЕ ЛИ, МЕЖДУ ДРУГОТО, НЕЩО, КОЕТО ВИ НАКАРА ВАС, ХОРАТА, КОИТО НАПРАВИХТЕ ‘ЧЕТВЪРТА ВЛАСТ’, ДА СЕ УДЪРЖАТЕ И ДА НЕ НАПРАВИТЕ СЕРИАЛА ПО-БРУТАЛЕН?

Не, на този етап не е имало такива притеснения, ако имаш предвид автоцензура да се е включвала оттук-оттам.

По-скоро, нашите големи притеснения не бяха свързани с това, дали някой ще ни скочи на главите и ще ни каже - ‘ТАКА НЕ БИВА’ и ще ни плесне през ръцете, а дали ще успеем, това което правим, да го направим добре.

И ПАК В ТАЗИ ВРЪЗКА И ПРЕДВИД НАСТОЯЩАТА СИТУАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ – ИМАШЕ ЛИ ДРУГА СРЕДА, РЕАЛНО, В КОЯТО СЕРИАЛ С ПОДОБНА ВИБРАЦИЯ, ДА Е ВЪЗМОЖНО ДА СЕ СЛУЧИ, ИЗВЪН БНТ?

Не, не! И тук вече идва сега новата роля на БНТ, като ОБЩЕСТВЕНА ТЕЛЕВИЗИЯ, защото ОБЩЕСТВЕНАТА ТЕЛЕВИЗИЯ поставя теми, които са важни за Обществото. Тя не гони рейтинг!

Защото, ако бяхме предложили същия сериал на някоя комерсиална телевизия...дори не говоря, че той по някакви политико-икономически съображения можеше да бъде отхвърлен – не!

Става въпрос за това, че той нямаше да бъде възприет, като начин на общуване с публиката, тъй като в него няма достатъчно ЦИЦИ, няма достатчно гъдел....жълт. Това липсва във филма.

ТОВА НЕ МИ ХАРЕСВА, НАИСТИНА. ВЕЧЕ МИНАХА 3 ЕПИЗОДА, ОЧАКВАХ ПОНЕ 1 ЦИЦА, ХАХАХАХ...

Има ЦИЦА в профил, между другото, но тя вече мина, така че, трябва да си я видял. Чудесна, но в профил.

НО МАЙ ИЗЛИЗА, ЧЕ СЕРИАЛЪТ ДОСТА СЕ ГЛЕДА?

Да, но в сравнение със ‘Столичани в повече’ е два пъти по-малка гледаемостта. Тоест, той е много гледанз а своя жанр, за БНТ също така, защото БНТ все пак си има една своя публика.

Масовата публика в България не гледа БНТ и целта ни е, обаче, част от масовата публика да дойде в БНТ, заради този сериал.

ТОВА ТАКА ЛИ Е, ЗАЩОТО НА МЕН МИ Е ТРУДНО ДА ПОВЯРВАМ. ОЩЕ ПОВЕЧЕ, ЧЕ КАКТО КАЗАХМЕ, БНТ ЕДВА В ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ ИЗБИСТРИ ПРОФИЛА СИ НА ОБЩЕСТВЕНА ТЕЛЕВИЗИЯ. ПРЕДИ ТОВА....

Да, за съжаление, преди това минаха твърде много години, в които масовата публика, а и не толкова масовата публика, не виждаха в БНТ нито едно нещо, за което да се хванат – друга причина, освен това, че на повечето хора, допреди години, им беше заседнало копчето на ‘Първа програма’.

А, сега, дори това вече не е така.

ЗАЩОТО В НЯКОИ РАЙОНИ ВЕЧЕ НЕ ХВАЩАТ, СЛЕД ЦИФРОВИЗАЦИЯТА...ХА ХА ХА...

Я НИ КАЖИ – ОЧАКВА ЛИ СЕ КОНТРАСЕРИАЛ??

Хахахахахахахааа.

САМО ДА ОТВОРЯ ЕДНА СКОБА, ЧЕ ОТ ДЕТЕ, КАТО ЧУЯ ДУМАТА ‘ОБЩЕСТВО’, ПО ОБЯСНИМИ ПРИЧИНИ, ПРЕДПОЛАГАМ ВСИЧКИ НИЕ, НА ГЪРЛОТО НИ ЗАСЯДА ЕДНО КОПЧЕ....

Абе, аз също, ама започваме май да разбираме, че има смисъл...

НО, ДА СЕ ВЪРНЕМ НА КОНТРАСЕРИАЛА. ОЧАКВАШ ЛИ, ОНЕЗИ НЕОБЯТНИ ФИНАНСОВИ СРЕДСТВА, КОИТО ИДВАТ ОТ СЕВЕРОИЗТОК, ДА ПРЕДЛОЖАТ ТАКЪВ?

Ами, добре дошли са да предложат. Не виждам, каква контра може да има. Всъщност, хм, не...

Но, все пак няма контра на въпросите за морала, за честта, за работата, за етиката, за човешките отношения...Не знам, как ще поставят контрата и таман тръгнах да го казвам и се осъзнах, че го има и, че сме свидетели ежедневно, че има. 
 
ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ВИНАГИ ИМА... И ТО НА НИВО МЕДИИ.

Но някак в сериал не мога да си го представя. Впреки, че има сериали, в които...



МЕЖДУ ДРУГОТО, ПРЕДВИЖДА ЛИ СЕ ‘ЧЕТВЪРТА ВЛАСТ’ ДА ИЗЛЕЗЕ НА ДВД?

Аз много държа това да се случи, но за съжаление, чисто бюрократично в БНТ не знам, дали това е възможно.

Защото те са продуценти, те имат единствени права върху това. И предстоят разговори, дано да стане.

ТОВА, КОЕТО СЕ ВИЖДА Е, ЧЕ ИМА ОГРОМНА РЕКЛАМНА КАМПАНИЯ И ТО ОТ ПОЗИЦИЯТА НА ЦЯЛАТА СИЛА НА ЕДНА ОБЩЕСТВЕНА МЕДИЯ, КАКВАТО Е НАЦИОНАЛНАТА ТЕЛЕВИЗИЯ, ОСВЕН ЧАРШАФА ВЪРХУ СГРАДАТА, НО И В ПИЦАРИЯТА ДО НАС, ВИДЯХМЕ ФЛАЙЪР ИЛИ...

Вестниче – ‘Четвърта власт’ – всяка седмица нов брой излиза, само искам да ви кажа.

НО DVD-ПАКЕТЪТ Е НЕЩО ДРУГО...

Много искам.  Въпросът е да постигнем договореност с БНТ, защото те трябва да го направят максимално спрямо техните правила, а те са малко тромави, като на всяка държавна институция.

КАЗА, ЧЕ СЕРИАЛЪТ Е БИЛ ГОТОВ ПРЕЗ АПРИЛ, А ТРЪГНА НА 29 СЕПТЕМРИ. КАКВО ЧАКАХТЕ?

То трябваше да тръгне още януари. На завоя беше изпреварен от сериала ‘НЕДАДЕНИТЕ’. Тъй като той трябваше да се излъчи първи, втора дата за нашия старт беше дадена в края на март или началото на април, когато свършват ‘НЕДАДЕНИТЕ’.

Тогава, пък, станаха предсрочни избори и в тази обстановка решиха ‘ЧЕТВЪРТА ВЛАСТ’ още да не се излъчва, а да се изчака до есента. Така че, той на практика стоя на рафтовете половин година.

С ДРУГИ ДУМИ, НЕ Е ТОВА, КОЕТО СИ МИСЛЕХ, "ПОНЕЖЕ ПРЕЗ ЛЯТОТО ТРУДНО ‘ОПУСТЯВАТ УЛИЦИТЕ’, ЗАРАДИ ТЕЛЕВИЗИЯ"....?

А, лятото по принцип не се пускат сериали. Има го и това. Хората не гледат ТВ или гледат 30-40 % по-малко лятно време.

ДНЕС ДА, ЕДНО ВРЕМЕ ‘СИНЬО ЛЯТО’ ПРАВЕШЕ ЧУДЕСА...

Ха ха ха...

В ОТЛАГАНЕТО НА ИЗЛЪЧВАНЕТО НА СЕРИАЛА, УСПЯХТЕ ЛИ ДА ДОИЗГЛАДИТЕ НЯКОИ НЕЩО ПО НЕГО?

Единственото хубаво от това отлагане – ако сериалът беше излязъл през април, може би някой щеше да ни заподорзре, че сме хора на Станишев, които се опитват да мътят водата на Бойко Борисов, а така стана ясно, че ни на едните, ни на другите сме хора, а сме решили да направим един филм, в който наблюдаваме, как стоят нещата в политиката в България.

ДОКАТО ПРАВЕХТЕ ФИЛМА, ХРУМВАШЕ ЛИ ВИ, ЧЕ НЯКОИ ОТ ТЕЗИ СЪБИТИЯ ЩЕ СЕ ПОВТОРЯТ? ХАЙДЕ, НЕ 100 %, НО В ГОЛЯМА СТЕПЕН, И ТО САМО НЯКОЛКО МЕСЕЦА ПО-КЪСНО?

Наистина, докато монтирахме филма, се случваха неща, заради които ние се казвахме – да се ядосваме или да се радваме, че още не се е излъчил сериалът. Защото те бяха буквално свалени от реалността. Или реалността ги беше копирала от нас, ха ха ха.

Според мен, това само говори за добрата работа на сценарния екип по създаването на сериал, който разказва, как реално стоят нещата. 

ТЕ, НЕЩАТА НЕ СА И ЧАК ТОЛКОВА СЛОЖНИ, НАЛИ? СТАВА ДУМА ЗА НЕ ЧАК ТОЛКОВА МНОГО ХОРА, КОИТО СТОЯТ НА ВЪРХА НА ЕДНА ПИРАМИДА, ЗА ДА МОЖЕ НЕЩАТА ДА СЕ РАЗВЪРТАТ НАДОЛУ...

А СТРУКТУРАТА Е СЪЗДАДЕНА АДСКИ ОТДАВНА, ЗА СЪЖАЛЕНИЕ....КОЙ Е НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ‘SHIT’ В БЪЛГАРИЯ?

Хех, персонално или като начин на живот?

КЪДЕ Е КОРЕНЪТ НА ЗЛОТО СПОРЕД ТЕБ?

Комунизмът е ясно. Въпросът е, какво е направил той на хората.

Най-голямото престъпление на комунизма към гражданите на тази страна е, че им е отсякъл чувството, че нещо зависи от тях. Един по един.

Самият аз, като личност, редовно изпадам в летаргията на “E, нищо не може да се промени!” И е адски трудно и много време ми отнема да се вкарам в състоянието – “КАК НЕ МОЖЕ!

Ако искаш нещо – хващаш се и го правиш. Преди години бях превел една книга – ‘Бърни кълвача’ на ТОМ РОБИНС. Там имаше страхотно обяснение на главния герой към една героиня, която казва – “Животът е шибан – нищо не можем да направим...”

Той казва – “Защо? Аз, например, обичам тези бисквити и ги ям.” 
Тя: “Да, обаче, ако ти вземат работата, няма да имаш пари да си ги купуваш...”
Той: “Ще си ги открадна!”
Тя: “Добре, обаче, ако са сложили пазачи и не можеш да влезеш в супера?”
Той: “Ще утрепя пазачите и ще вляза.”
Тя: “Ама, така е направено, че не можеш да влезеш!”
Той: “Ще си засея ечемик...”, или там, от каквото са направени бисквиткити...”и пак ще си ги ям.”

Този тип мислене, за съжаление е ампутирано от българския гражданин. Винаги, първата реплика на българите е “Те”, а не “Аз”. ... Обезличаване. Отрязан хоризонт за поколения. Аз виждам млади хора, може би това ще прозвучи тъпо от моите уста, но наистина вече има по-млади хора от нас...

И тези млади хора са и по-готини от нас, защото са много по-необременени.



ТОВА ПО НИКАКЪВ НАЧИН НЕ ЗВУЧИ ТЪПО, НАПРОТИВ. ДА СЕ ВЪРНЕМ КЪМ ‘ЧЕТВЪРТА ВЛАСТ’ – КАКВО ДА ОЧАКВАМЕ ДА СЕ СЛУЧИ? “КОЙ Е УБИЕЦЪТ”?

Докторът. Винаги докторът е убиецът, знаете....

ХЕХ, ТОВА Е В ДЪРЖАВИТЕ, В КОИТО ИМА ОБРАЗОВАНИЕ...

Ха ха ха ха. Има доста интересни и приятни обрати нататък. Интригата набира скорост с всяка следваща серия. Естествено, че нищо не мога да издам. Не знам, какво да кажа.

ИНТЕРЕСНО Е, ЧЕ КОГАТО НА ПРАКТИКА СИ В СИСТЕМАТА МЕДИИ В МЕДИИ, НА ПРАКТИКА ВЛИЗАШ В СВИРЕПИЯ ЕФЕКТ НА ОГЛЕДАЛО В ОГЛЕДАЛОТО. ГУБИ СЕ ОРИЕНТАЦИЯ....КОИ СА КАПАНИТЕ НА ТОВА, КОЕТО ПРАВИХТЕ?

Не знам, може би някой друг ще каже. Естествено, първите, които скочиха срещу сериала, бяха точно журналисти, които не припознават себе си в този начин на  живот, в този вид на редакцията, в този стил на общуване между героите.

То, колкото редакции, толкова различни типове...Някои казаха, че редакцията била “много лъскава”. Но това е филм. Във филма трябва една идея да са по-красиви хората и отношенията и дори интериорите.

ДА НЕ ГОВОРИМ, ЧЕ НА ВСИЧКОТО ОТГОРЕ, В БЪЛГАРИЯ ИМА ТАКИВА РЕДАКЦИИ...А, КОИ СА МЕДИЙНИТЕ КОНСУЛТАНТИ НА ФИЛМА? СЛЕД ИЗВЕСТНО ОСВЕТЛЯВАНЕ, СЕ ОКАЗА, ЧЕ БЛИЗО 90 % ОТ СОБСТВЕНИЦИТЕ НА МЕДИИ ИЛИ ПЪК ФИНАНСИРАНЕТО ИМ ИДВА ОТ ТАЙНИТЕ СЛУЖБИ...

Да, имаме един много готин образ на издадел, който има коронната реплика – “Виж какво моето момиче, при нас работим на следния принцип.” И показва реда с хора - три списъка.

Тук, в първсия списък, са хората, за които пишем само добро. Вотрият списък са хората, за които пишем само лошо. В третия списък са хората, за които никога не пишем.”

Казвам го, защото го имаше в трейлъра – не издавам някаква тайна. Но така, общо взето, тези медии, за които в момента се разбира, на кого принадлежат и, че техният генезис всъщност води до службите, са точно този тип места, в които всичко доста от рано е ясно, какво да се пише, какво е редно да се пише, какво е неудобно да се пише

За нашия сериал, имахме щастието да работим с двама души от ‘Дневник’ и от ‘Капитал’ - ВЕЛИСЛАВА и РОСЕН БОСЕВ. За мен, РОСЕН е един от малкото истински разследващи журналисти в България. Бих сложил и ХРИСТО ХРИСТОВ, един друг подобен човек.

Аз наистина не разбирам те откъде имат смелостта да се занимават с това, защото да се буташ в тези истински говна, ченгесарски, омешани, оплетени интереси и да се опитваш да обясниш, че не е въпросът, че “ти си срещу ченгето Петър”, а срещу това, че той ползва неправомерно държавата. Че той краде, че не спазва законите.

Тоест, това са хора, които се опитват да кажат на обществото – “има неспазване на закона, дайте да го поправим!” А, обикновено, в 90 % от случаите съм бил свидетел, как това се тълкува, като персонална атака към някой, който иначе бил, видите ли, “много свестен човек”.

ТОВА МИ Е ЛЮБИМО....

Много е хубаво това. Те обикновено ченгетата са “иначе много свестни хора.”

И РАБОТЯТ ЗА РОДИНАТА – С УДАРЕНИЕ ВЪРХУ ‘О’...

Ето например Любен Гоцев, този човек. Той например среща онзи ден тъста на НАЙО ТИЦИН, защото живеят в един квартал и му казва: “Ейй, тоя твоят пак мъти водата”.

Какво е това изказване на човек, който твърди, че няма нищо общо с процесите в страната. Който твърди, че отдавна е пенсиониран, че е извън игрите, уж.  Това, за съжаление, са наистина хората, които в последните години ни управляват...кадруват....

НО ЯВНО, ВСЕ ПАК НЕЩО ЗА ТЕЗИ 23 ГОДИНИ СЕ Е ПРОМЕНИЛО, НАЙ-МАЛКОТО ТОВА, ЧЕ НАЦИОНАЛНАТА ТЕЛЕВИЗИЯ СИ Е ОТВОЮВАЛА ПРАВОТО ДА ФИНАНСИРА И ДА ПРАВИ ТАКИВА ФИЛМИ. ДРУГ Е ВЪПРОСЪТ, ДОКОГА....

Там нещата много зависят от конкретния директор на телевизията в момента и екипа, който той си е създал в момента. Още на изборите за директор през лятото се опитаха, чрез своя представител в СЕМ, да ги катурнат и да ги сменят. По чисто - “тия не са от наще и говорят други неща, значи, хайде да ги сменяме”.

ЗНАЧИ ВСЕ ПАК ИМА ШАНС, ДА СЕ БОРИШ, ЗА ДА ПРАВИШ ТОВА, КОЕТО ИСКАШ И НЕ ВСИЧКО Е ЗАГУБЕНО?

Аз съм оптимист! Дори и в най-тъпите моменти ще ти кажа – “не бе, ще се оправят нещата”!

КОЕ Е СЛЕДВАЩОТО ГОЛЯМО НЕЩО ЗА ТЕБ? СЛЕДВАЩИЯТ ПРОЕКТ?

Искам да направя един филм! Игрален, който да излезе по кината.

ТИ, КАТО ФИЛОЛОГ, НЕ МИСЛИШ ЛИ, ЧЕ Е ПО-ЯКО ДА НАПИШЕШ ЕДНА КНИГА?

Писането е самотно занимание....

ТОВА, САМО ПО СЕБЕ СИ, НЕ Е ЛОШО....

Скучно е. Сравнено с правенето на един филми. Спомням си сега снимките на сериала ‘ЧЕТВЪРТА ВЛАСТ’ зимата. Минаха много мотивиращо за мен, много съживяващо. Оказа се, че тези дни на снимки, за един човек, който иска да прави кино, са страхотно време.

И заради тази тръпка, този наркотик, който е самото снимане. Не подготовката, не писането на сценария, нито постпродукцията – самото снимане, общуването с тези 50 – 100 души на терен ежедневно – това е жестоко. Може би, заради това искам да правя филм.

ПРОТЕСТИТЕ, КОИТО ПРОДЪЛЖАВАТ В БЪЛГАРИЯ, МОГАТ ЛИ ДА СЕ ПРЕВЪРНАТ ВЪВ ВДЪХНОВЕНИЕ ЗА ИСТОРИИ, КОИТО ДА ПРЕРАСТНАТ В ТВОРБИ?

Имаше една сцена в този филм – ‘Лора от сутрин до вечер’, дето го бях направил, в който ми хрумна, че мога да намеся реални събития. В случая, превземането на Парламента 97-ма, зимата, по време на протестите.

И там съм намесил една случка, която пък е измислена и всъщност не се е случила. В нея уж една от героините има гадже ченге. Тя обаче разбира, че той ходи с друга, ядосва му се и отива на протеста, очевидно не мотивирана от гражданската си позиция, а да го намери.

Намира го, фраска му един шамар, той й отвръща – гражданите казват - “как ще биете така жената???” – настава суматоха и те превземат Парламента.

Така че, историята е измислена напълно, но мотивирана от такъв тип събития. Но честно казано, тази година, начинът, по който хората протестираха и нещата, които декларираха, бяха толкова креативни, че аз не знам, кой би могъл да бъде по-креативен от това.

Е, ДА, НО ТОВА БЕШЕ ЛЯТОТО, А ИДВА ЗИМАТА?

Зимно време камъните се мятат, лятно време се разхождат хората.

СЛЕДВАЩАТА СЕДМИЦА, В ТОЗИ ЦИКЪЛ, ПОСВЕТЕН НА ‘ЧЕТВЪРТА ВЛАСТ’ – КОГО ДА ПОКАНИМ?

Мога да ви препоръчам МИЛА ПАРУШЕВА – тя е жестока! 

СЛУШАЙ ТУК

права ТАНГРА МЕГА РОК 

Източник: radiotangra.com