ООН - БОРИС ЧЕШИРКОВ за БЕЖАНЦИТЕ

06 Ноември 2013
news page

Той свири на китара и пише текстовете на GRAVITY CO. От една година е и постоянен член на групата.

Но всъщност, БОРИС ЧЕШИРКОВ е и говорител на Върховния комисариат за бежанците към ООН за България.

Точно в тази си роля, той е в студиото на радио ТАНГРА МЕГА РОК.

И познайте, на какви теми говорим?

едно интервю на Васил Върбанов

снимки: Мартина Милтенова

СЛУШАЙ ТУК

СЕГА ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ ЗАЩО ТОЙ НЯМАШЕ ВЪЗМОЖНОСТ ДА ДОЙДЕ ПО-РАНО...

Благодаря за многото покани, но наистина всеки път се оказвах на места, различни от София. Вчера например ме намери в Елхово. Там е първото място у нас, където завеждат търсещите закрила бежанци. Много от тях бягат от ужасяващата война в Сирия.

КАКВО Е РАЗВИТИЕТО ПРЕЗ ПОСЛЕДНИЯ МЕСЕЦ НА СИТУАЦИЯТА С БЕЖАНЦИТЕ?

Има няколко аспекта. През последните може би два и половина месеца правителството предприема различни мерки. Водят се дискусии на възможно най-високи международни равнища, включително с нашия върховен комисар, с еврокомисаря Кристалина Георгиева.

Има един подробен план от 11 точки за справяне със ситуацията, има и други най-различни инициативи. Има обаче и доста несвършена работа и това мисля, че влияе на българското общество.

КОИ СА ДЪРЖАВНИТЕ СТРУКТУРИ, ПРЯКО ОТГОВОРНИ ЗА КРИЗИСНИ МОМЕНТИ КАТО ТОЗИ?

Държавната агенция за бежанците, създадена през 2002 година, има основната функция да разглежда молбите на търсещи закрила и обявили се за бежанци, да предоставя статут или да го отхвърля.

Тя приема търсещите закрила в своите центрове и би трябвало да им предоставя храна, подслон и достъп до основните им нужди – медицински и т. н. Има хронично болни, бременни.

Вчера се запознах с 4-годишно момиченце от Алепо, което е имало куршум на няколко сантиметра от сърцето. Важно е, че капацитетът за прием на бежанци се е увеличил, но на много от местата условията все още са тежки.

В Харманли например, където беше разкрит един от последните центрове, той е от затворен тип. До вчера нямаше ток, топла вода, отопление. Някои хора са там вече повече от месец, част от тях са настанени в палатки от армейския запас, неподходящи за студено време.



МОЖЕ ЛИ ДА УТОЧНИМ РОЛЯТА И ПРАВАТА НА ВЪРХОВНИЯ КОМИСАРИАТ ЗА БЕЖАНЦИТЕ?  

Световният ни мандат, и по-точно – в много страни извън ЕС, е да приемаме бежанци, да изграждаме лагери, да ги настаняваме там, да разглеждаме молбите им за закрила и когато ги одобрим – да помагаме за интеграцията.

В Европейския съюз всяко правителство е подписало Бежанската конвенция – документ, който препоръчвам на всеки отговорен човек да прочете. По силата на това, че са подписали конвенцията, правителствата поемат тази роля. Конкретно в България – чрез Държавната агенция за бежанците.

Нашата роля в такива случаи е на наблюдатели, на съветници. Имаме повече от 60 години опит в това.

КОЛКО ДУШИ РАБОТЯТ ВЪВ ВЪРХОВНИЯ КОМИСАРИАТ ЗА БЕЖАНЦИТЕ?

В света сме общо 7000, а в България – седем.

А КОЛКО ДУШИ СА В ДЪРЖАВНАТА АГЕНЦИЯ?

 Мисля, че около 150. Въпреки сегашната криза, броят им, за съжаление, не е увеличен и хората работят под огромно напрежение.

СПОРЕД ТЕБ, ПРОВЕЖДА ЛИ СЕ ДОБРА ПОДГОТОВКА НА ТЕЗИ ХОРА ЗА РАБОТА В РЕАЛНИ КРИЗИ – ЧРЕЗ ТРЕНИРОВКИ, СИМУЛАЦИИ?

Имаше в продължение на няколко години поред една инициатива – 'Закрила', чрез компютърен софтуер и много от институциите бяха включени в нея, в това число и МВР, и Министерството на отбраната.

Едно обаче са симулациите, съвсем друго е реалното положение. А и не бива да забравяме, че сегашната ситуация е нова за страната ни. България не е приемала толкова голям брой, макар че 7-10 хиляди не би трябвало да са проблем.

НА КОНЦЕРТА НА BON JOVI В СОФИЯ ИМАШЕ 55 000...

Да. А скоро един колега от Лондон ми каза, че около 6000 души седят в сектора зад вратата на любимия му отбор АРСЕНАЛ.

Бройката не е голяма, но това не означава, че няма натиск и напрежение върху системата за закрила и върху администрацията. Има, но не трябва да гледаме само за България.

Това, което се случва в Сирия, е безпрецедентна в последните десетилетия хуманитарна криза. От началото на конфликта над 2 200 000 сирийци са напуснали страната си. И те не са в България. Не са и в Европейския съюз. В Ливан, където населението е 4,5 милиона, има над 800 000 сирийски бежанци.

В Йордания – страна също с неголямо население, в момента има над 550 000 сирийци. В Турция също са над половин милион. А в целия Европейски съюз до момента са пристигнали около 50 000. Една десета от тях наистина са в България, но Швеция, Германия, Великобритания, Франция, Италия, Белгия, както и Швейцария, приемат повече бежанци.    

EДНО ОТ ОБЯСНЕНИЯТА Е, ЧЕ СИРИЯ В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА ДОСТА ГОДИНИ Е БИЛА ДОСТА РАЗВИТА СТРАНА – И КАТО КУЛТУРА, И КАТО ОБРАЗОВАНИЕ, И ФИНАНСОВОВО.

МНОГО СИРИЙЦИ ИМАТ ПАРИ  И МОГАТ ДА СЕ ПРЕМЕСТЯТ, ЗА РАЗЛИКА НАПРИМЕР ОТ КЛЕТИ АФРИКАНСКИ ПЛЕМЕНА, КОИТО МОГАТ ДА БЪДАТ КЛАНИ С МАЧЕТЕ ПО УЛИЦИТЕ И ВСЪЩНОСТ НЯМАТ КАК ДА СЕ ПРИДВИЖАТ, ОСВЕН С НЯКАКВИ СТАРИ И СКАПАНИ ЛОДКИ. ВСЪЩНОСТ, ВСИЧКИ ЛИ ТЕЗИ НАД 6000 СИРИЙЦИ СА ПРИСТИГНАЛИ И ПРИСТИГАТ В БЪЛГАРИЯ ПО ЗЕМЯ?

99,99% пристигат по земя, през Турция. Аз поне знам само за 2 сирийски семейства, пристигнали в София със самолет. Повечето хора плащат на каналджии, най-вече в Одрин или Истанбул, и оттам на групи стигат до границата и я преминават.

Принудени са да правят това, най-вече защото нямат визи.



ЗАЩО ЗА СИРИЙЦИТЕ Е ПРОБЛЕМ ДА ОСТАНАТ В ТУРЦИЯ? ЗАЩОТО МНОГО ОТ ТЯХ СА ОТ КЮРДСКИ ПРОИЗХОД ЛИ?

Бежанската конвенция, за която стана дума малко по-рано, е подписана от турска страна с някои ограничения. Турция приема бежанци, но само от Европа. Тоест, там сирийците не могат да намерят трайно решение на своя проблем.

Ясно е, че войната в страната им няма да свърши скоро. Колкото до различните етноси, като кюрдския да речем, да, може би за някои наистина е по-трудно в Турция, но не това е основният проблем.

А КОГАТО ВЕЧЕ СА В БЪЛГАРИЯ, ПРЕСЕКЛИ СА ГРАНИЦАТА, КАКВО СЕ СЛУЧВА МЕЖДУ ТЯХ И БЪЛГАРСКИТЕ ВЛАСТИ?

Повечето хора не се крият от гранична полиция, тя ги залавя почти на момента. Смятам, че е важно да подчертая, че 30-километровият район, където ще се издига ограда, е тежък.

Това е планински район, с гъста гора и много хора се губят. Обаждат се на 112 и казват, че са в България и имат нужда от помощ и закрила.

По принцип, те не се крият. Идват, спира ги Гранична полиция и ги отвежда най-често в Елхово. Гранична полиция има много строг режим и за едва 24 часа трябва да направи регистрация, скрийнинг, медицински преглед, да снеме биометрични данни от хората, да снеме първоначалната им самоличност и след това трябва да ги предаде на някой.

Ако са поискали закрила – на Държавната агенция за бежанците. Има чужденци, които пресичат границата не с цел да търсят закрила. Тях ги предават на друга структура на МВР - Дирекция 'Миграция'.

Тя има два затворени центъра – в Бусманци и в Любимец. Тези хора трябва да бъдат изведени от България.

Те нямат основание да са тук. Ако преминеш границата по незаконен начин, трябва да бъдеш даден на прокуратурата, освен ако не си потърсил убежище.

Търсенето на убежище е изконно човешко право, неотменимо. И в Конституцията на България го пише и в специалния закон за убежище на бежанците, както и във всеобщата Декларация за правата на човека, в Конвенцията за статута на бежанците, а и в редица други международни документи.

ДОБРЕ, ПРИЕМАТ ГИ В ЦЕНТЪРА ЗА БЕЖАНЦИ. ПОСЛЕ КАК СТИГАТ ДО СОФИЯ ИЛИ ДО ДРУГИ НАСЕЛЕНИ МЕСТА?

Наскоро беше отворен един разпределителен център на територията на Елхово. До него стигат с автобуси на Гранична полиция. Всички минават през този затворен център.

Там им се прави второ интервю от Дирекция 'Миграция', от ДАНС, прави им се още един медицински преглед. Тогава тези, които търсят закрила, биват предадени на агенцията за бежанците.

Тя, от своя страна, ги транспортира до някои от седемте бежански центъра, с които разполага. Три от тях са в София - в Овча купел, Враждебна и Военна рампа. Доскоро условията там не бяха добри, особено във Враждебна, но агенцията взе мерки.

Назначи постоянен персонал, значително се подобри координацията относно доброволческите инициативи, даренията и като цяло условията доста се подобриха.



ОТКЪДЕ ИЗЛЕЗЕ ПРОСЛОВУТАТА СУМА ОТ 1100 ЛЕВА ЗА БЕЖАНЕЦ?

Доколкото ние поне знаем, МВР е направило разчет, който малко или много е хипотетичен, но включва разходите за човек, направени от Гранична полиция по време на споменатите вече 24 часа, и от агенция 'Миграция' в рамките на 3-5 дни.

Включва режийни, разходи за охрана, заплати на персонала...Напомням за интервютата, за минаването през три агенции. Така че е нормално сумата да не е ниска.

След това, когато хората са прехвърлени към агенцията за бежанците, сумата за месец на човек става 385 лева. Разходи за ток, храна, отопление и т. н.

БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ ОТ ВЪЗРАСТТА НА ХОРАТА ЛИ? НАПРИМЕР КАК Е ПРИ ПО-МЛАДИТЕ?
 
Има над150 младежи, които наричаме със специалния термин "непридружени непълнолетни”.

Това са деца, които или по някакъв начин са загубили връзка със семействата си, или пък семействата им вече не са на този свят и тези деца са били принудени да тръгнат с близки или познати.

Много от тях са преживели ужасни неща, които едва ли бихме могли да си представим дори. Някои са станали жертви на трафиканти, някои са били жестоко експлоатирани. За тях трябват специални грижи и малко по-големи разходи.     

КАКВО ПРАВЯТ ХОРАТА В БЕЖАНСКИТЕ ЛАГЕРИ, ВЕДНЪЖ ВЛЕЗЛИ ТАМ? КАКВО ЧАКАТ ДА СЕ СЛУЧИ?

Тогава вече е открита процедурата по определяне на техния статут. Отново се правят интервюта. Изяснява се кои са тези хора, откъде са, защо са тук, имат ли бежанска история? Ако имат, се ползва информация от страната, от която идват. Тя би трябвало да е детайлна и осъвременена, за да може да се сравнят фактите.

Дали, да речем, наистина е имало протест в Алепо на еди-коя си дата, където е възможно да е бил този човек, ако той твърди че е бил на антиправителствен протест и е бил прибран заради това от властите и е бил измъчван. Ако има достатъчно съвпадения и доказателства, такъв човек получава закрилата на Република България, под формата на статут.

С такъв статут човек може да напусне бежанския център, да изучава български и да се опита да се интегрира. 

ВАЖИ ЛИ ТОВА ЗА РАМКИТЕ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ ИЛИ Е САМО ЗА БЪЛГАРИЯ?

Бежански статут е основна форма на закрила. Той дава възможност на признатия за бежанец да пътува в рамките на ЕС за 90 дни като турист. Хуманитарният статут пък, който се дава най-вече на сирийците, е уеднаквен с правата на постоянно пребиваващите в България чужденци.

Много от страните-членки на ЕС имат визов режим за признатите под този статут. Което означава, че ако човек иска да пътува, трябва да си извади виза.
 


ИМАМ ЧУВСТВОТО, ЧЕ В ПОСЛЕДНО ВРЕМЕ, И ОСОБЕНО ПОКРАЙ НЯКОИ ВОЕННИ КРИЗИ КАТО ТАЗИ В БИВША ЮГОСЛАВИЯ, ИМЕТО НА ООН СЯКАШ СЕ КОМПРОМЕТИРА И СЯКАШ ВСЕ ПО-ЧЕСТО СЕ ЗАДАВАТ ВЪПРОСИ ДАЛИ ИМА СМИСЪЛ ОТ НЕЯ?
 
ИМАМ ПРЕДВИД НАЙ-ВЕЧЕ НА НИВО СИНИ КАСКИ. ИМА ЛИ НЕЩО ТАКОВА?

Много е трудно да се държи сметка на ООН като цяло, защото тя е съвкупност от много организации и най-вече от страни-членки. Нашата структура например е съвсем отделна от Сините каски. Ние имаме съвсем друг мандат.

Организацията ни, впрочем, има две Нобелови награди. Помогнали сме на десетки милиони бежанци. В ООН през годините, разбира се, е имало и скандали, и проблеми. Но така е навсякъде.

ИМА ЕДИН ДЕЛИКАТЕН МОМЕНТ, ОКОЛО КОЙТО СЕ ВЪРТЯТ РАЗЛИЧНИ ТЕЗИ, ВКЛЮЧИТЕЛНО КРАЙНО НАЦИОНАЛИСТИЧЕСКИ. А ИМЕННО – КАКВО СЕ ПРАВИ ЗА РАЗЛИЧАВАНЕ НА ИСТИНСКИТЕ ОТ МНИМИТЕ БЕЖАНЦИ?

ЧЕСТО СА СОЧЕНИ С ПРЪСТ АЛЖИРЦИ И Т.Н., В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ? 

Ами, ако нямат право да са в София, полицията вероятно би ги прибрала, например в центрове за нередовно пребиваващи емигранти.

Търсещият закрила е декларирал, че е бежанец, но е все още в процедура. Докато върви процедурата, той е считан за бежанец и този статут отпада, ако получи отказ. Ако някой е икономически емигрант, няма да получи закрила.

Бежанската конвенция не дава право на престъпници, на терористи, на икономически емигранти да получат закрила. Критериите са много ясни и конкретни.

Всички власти, които работят по тези въпроси и процедури – вече ги изброихме в разговора, имат много възможности да определят дали някой е заплаха, дали някой трябва да бъде задържан.

НОРМАТИВНАТА БАЗИ ИЗГЛЕЖДА Е ДОБРА. ПРИ ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ, ГОЛЕМИЯТ ПРОБЛЕМ НЕПОДГОТВЕНОСТТА НА СТРАНАТА НИ ОТ ГЛЕДНА ТОЧКА НА МАТЕРИАЛНАТА БАЗА ЛИ Е?

Условията в центровете наистина не са добри. Другото е, че процедурата трябва да е бърза, за да може нуждаещият се от закрила да чака възможно най-кратко, а не месеци.

Сега правителството излезе с решение, че процедурата за определяне на бежански статут трябва да трае до 21 работни дни. Това ще изисква допълнителни ресурси и персонал, разбира се.

Процедурата трябва да е бърза и ефективна, за да може нуждаещите се от закрила да я получат бързо и да започнат да се интегрират и да са полезни за обществото, а другите, които се представят за бежанци, но не са, да може по-скоро и ефективно да бъдат изведени от страната.

Така ще бъдат неутрализирани повечето проблеми, които сега притесняват много българи.



ПРЕДИ БЕЖАНСКАТА ВЪЛНА ДА СТИГНЕ ДО БЪЛГАРИЯ, КОЕТО БЕШЕ ПРЕДВИДИМО И ДОРИ НЕИЗБЕЖНО, ОТ ВАШАТА ОРГАНИЗАЦИЯ ПРОВЕРИХТЕ ЛИ УСЛОВИЯТА В БЕЖАНСКИТЕ ЦЕНТРОВЕ У НАС?

Не, предварителна оценка не сме давали. Във Враждебна и Военна рампа влязохме няколко дни след отварянето им и веднага алармирахме за недобрите условия. Особено притеснени бяхме, че във Враждебна около 100 души ползват една баня с тоалетна. Каналите бяха задръстени, по стълбите течеше мръсотия.

А НЕ ТРЯБВАШЕ ЛИ ПО-РАНО ДА ПРОВЕРИТЕ?

Не бяхме информирани кога и къде ще бъдат отваряни такива центрове. Отдавна, от години, особено покрай Арабската пролет и началото на конфликта в Сирия, алармирахме, че може би няма да е достатъчен капацитетът на България да приема очертаващия се по-голям брой хора, търсещи закрила.

Досега в България бройката е била не повече от 1000 души.

КАКЪВ ПЕРСОНАЛ ПОДДЪРЖА ЕДИН ТАКЪВ БЕЖАНСКИ ЦЕНТЪР?

Във всеки център има комендант, за останалия постоянен персонал не съм запознат в детайли.

РАЗЛИЧНИ ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ НАСТОЯВАТ НА ХОРА С КРИМИНАЛНО МИНАЛО ДА НЕ СЕ ПРЕДОСТАВЯ СТАТУТ НА БЕЖАНЦИ.

ИМА ЛИ ОБАЧЕ КАК СЪС СИГУРНОСТ ДА БЪДЕ УСТАНОВЕНО НЕЧИЕ КРИМИНАЛНО МИНАЛО? ТЕЗИ ХОРА НЕ ИДВАТ С ДОСИЕТАТА СИ, ВСЕ ПАК?

Не, но все пак минават през служби на МВР, служби за национална сигурност, през редица информационни системи като например Шенгенската.

Ако има информация за съответния човек, тя би трябвало бързо да бъде видяна. Сигурен съм, че това се прави.

И ПОСЛЕДНО: ТАЗИ КРИЗА КАКВА ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ДОНЕСЕ ЛИЧНО ЗА ТЕБ?

Двустранна информация. От една страна, за първи път видях с очите си как десетки българи идват да помагат с пълни торби, доброволно се включваха в акции, в инициативи.

Поне по 2-3 пъти седмично получавам обаждания или писма от хора, които са готови да предоставят къщите си за една година или повече, да платят наем за няколко месеца на някое нуждаещо се семейство, включително с режийните.

От друга страна се сблъскваме с изключителна нетолерантност. Според мен много от хората, които влияят на общественото мнение – чрез медиите или по друг начин, не са добре запознати с темата и може би донякъде подвеждат българския народ.

Много е важно да бъдем отговорни към всички, когато говорим за бежанците, да бъдем балансирани.

Има и добри страни, но има, разбира се, и негативни. Затова трябва медиите да бъдат много обективни. Те често само повтарят дадена информация, но не я коментират и/или анализират в дълбочина.

СЛУШАЙ ТУК

права ТАНГРА МЕГА РОК 

Източник: radiotangra.com